"Folkomröstningen om EU har lockat fram fula känslor ur britterna", säger komikern Bill Bailey. Pressbild
"Folkomröstningen om EU har lockat fram fula känslor ur britterna", säger komikern Bill Bailey. Pressbild

Komikern Bill Bailey är förbannad på tillståndet i hemlandet Storbritannien. Så arg att det har tagit över hans nya show "Limboland". – Jag kan inte minnas när brittisk politik var så snurrig senast, säger han till TT.

I juni röstade britterna för att lämna EU, och segern för brexit-sidan gjorde Bill Bailey ytterst besviken:

– Tillståndet för landet är katastrofalt, och valresultatet har öppnat för en våg av rasism och främlingsfientlighet, säger Bill Bailey, Sverigeaktuell med "Limboland".

– Landet är så splittrat att vissa familjer inte pratar med varandra. Vi är i chock, och naturligtvis var jag tvungen att ta med detta i föreställningen.

De politiska inslagen började med fem, tio minuter, som sedan blev tjugo och sedan växte ännu mer.

– Till slut ägnade jag hela första halvan av showen åt att orera om det här.

Proteströst

Landet var i kris även under Thatcher-eran på 1980-talet, säger Bailey, men då fanns en gräsrotsrörelse mot den dåvarande premiärministerns politik som kom ur en "vi mot dem"-känsla. I dag har populismen i stället tagit över.

– De som röstade mot EU ville mest ge ett finger åt etablissemanget. En del människor jag frågar vet inte ens varför de röstade för ett utträde.

Men humor är en bra metod för att ta upp allvarliga ämnen, och kan till och med vara ett bättre forum för politik än politiken självt.

– Om folk skrattar och har kul är de också mer öppna för att ta till sig åsikter. Humor är bäst när den kan sammanfatta en situation med några få meningar.

Personlig tid

Även om politik har en given plats i showen tar Bill Bailey också upp personliga berättelser. "Limboland" handlar om gapet mellan hur vi tänkt oss våra liv och hur de sedan utvecklades. Hur skulle livet ha blivit om detta eller detta hade hänt? Detta är någonting alla kan relatera till, säger Bailey.

– Mycket är mina egna personliga minnen av livet och min barndom, sådant jag aldrig pratat om tidigare. Och jag tror att lyckan i våra liv ligger i det oväntade, istället för att medvetet jaga efter saker.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset