Maja Reichard tog brons på finalen på 100m bröstsim.
Maja Reichard tog brons på finalen på 100m bröstsim.

Det var sträckan på vilken hon skulle försvara sitt guld från London. Men Maja Reichard var chanslös i finalen på 100 meter bröstsim, och fick nöja sig med ett brons.– Det känns skitdåligt, rätt ut sagt, säger Reichard.

Kinesiskan Zhang Xiatong var fullständigt överlägsen i finalen. 17-åringen satte nytt världsrekord med 1.23,02, en putsning med hela 1,61 sekunder.

Silvret gick till nederländskan Liesette Breinsma på 1.25.81, och Maja Reichard tog bronset på 1.26,60.

Besviken bronsmedaljör

Reichard var mycket besviken efteråt, och visade inga spår av den medaljglädje som fanns efter de tidigare två medaljerna (silver på 50 meter frisim och brons på 100 meter ryggsim). Särskilt irriterad var hon över att inte lyckas förbättra sitt personliga rekord på 1.25,47.

– Jag simmade långsamt. Det känns som att jag har mer kraft i kroppen, det kan gå fortare. Men det gick inte fortare. Det är det som är min största besvikelse just nu.

– Jag hade mer att ge. Jag ville persa, det svider väldigt mycket just nu. Jag kan ju bättre, och jag kände mig ändå rätt bra innan.

Någon repris på guldet från London 2012 blev det inte för Reichard, som samtidigt fick bevittna hur Zhang Xiatong tog över tronen på svenskans favoritdistans. Mitt i besvikelsen var Reichard ändå imponerad av den unga kinesiskan och det nya världsrekordet.

Snabb utveckling

– Det är skitbra. Hon kom in på rankningen i maj förra året, och sänkte sitt rekord med över två sekunder på två–tre månader. Att hon skulle fortsätta sänka sitt personliga rekord förvånar mig inte alls. Det är jätteroligt för henne.

En sak som skiljde sig mot de tidigare medaljloppen var avsaknaden av försöksheat på morgonen. Eftersom bara sju simmare ställde upp var det final direkt som gällde.

– Jag vet att jag har en fördel av att simma försök på morgonen och final på eftermiddagen, jag simmar bättre då eftersom jag får känna på var jag är lite. Jag känner att jag kan simma snabbare.

Totalt har Sverige nu tagit sju medaljer under Paralympics i Rio.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset