Förbundskapten Henrik Signell tillsammans med Linnea Torstenson och Isabelle Gulldén. Arkivbild.
Förbundskapten Henrik Signell tillsammans med Linnea Torstenson och Isabelle Gulldén. Arkivbild.

När Sveriges trupp till handbolls-EM presenterades handlade det mesta om en spelare som inte fick plats.Henrik Signell petar landslagsveteranen Linnea Torstenson.– Jag tar ut de spelare som jag tycker är bäst, säger förbundskaptenen.

När Henrik Signell hade gjort sina val stod det klart att 33-åriga Linnea Torstenson, närmast en inventarie i landslaget och Champions League-mästare med Bukarest så sent som i våras, inte var en av de 16 spelarna i EM-truppen.

Samtalet när Signell ringde Torstenson och lämnade beskedet blev förstås ingen klang- och jubelföreställning.

– Hon var givetvis besviken, men inte så mycket mer. Jag uttryckte mig att vi har valt andra den här gången, som vi tror att vi får ut mer av, säger Signell på tisdagens presskonferens.

TT: Extra svårt att peta någon som har spelat i landslaget i ett decennium?

– Det är klart att när hon har tillhört landslaget och det har varit en del av henne i så många år, så blir det extra tungt för henne. Och då blir det extra tungt och jobbigt för mig också.

– Sedan har jag inte varit med i landslaget och har inte varit med på hela resan. Jag har mitt sätt att tänka och tar ut de spelare som jag tycker är bäst, inte för vad någon har gjort för fem eller tio år sedan, säger Signell som menar att petningen av vänsternian är gjord enbart på sportsliga grunder.

– Framförallt har de andra blivit bättre. Det är Johanna Westberg och Jenny Alm hon egentligen konkurrerar med – Jamina Roberts är en annan spelartyp – och de två gör de oerhört bra just nu och har utvecklats väldigt mycket.

"Inte så kul"

Torstenson kommenterar själv petningen till Dagens Nyheter:

– "Sigge" ringde och sa att jag inte är med i truppen, det är ju inte så kul, säger hon.

– Att det är på hemmaplan spär på besvikelsen med några procent, men först och främst är jag ledsen för att jag inte får spela i Blågult när det är ett mästerskap. Hemmaplan är en extra liten krydda.

Henrik Signell tog över handbollslandslaget i våras, bara ett par månader före OS, och Linnea Torstenson är en av fyra spelare från Rio som inte får plats i EM-truppen. De andra som valdes bort är Mikaela Ek, Frida Tegstedt och Angelica Wallén.

Sex från Sävehof

I EM-truppen har Signell, till vardags tränare i Sävehof, gett plats åt sex spelare från Partillelaget – däribland Ida Odén, som har gjort comeback efter barnafödande, och 20-åriga talangen Olivia Mellegård. Men förbundskaptenen avfärdar bestämt kritiken om att han är extra benägen att ta ut spelare från sin egen klubb.

Sverige inleder EM mot Spanien på Hovet den 4 december. Då vill Signell se ett landslag som är vassare än det som i OS slogs ut efter en blek insats mot Norge i kvartsfinal.

– Vi måste vara lite stabilare och inte pendla så mycket. Vi är jättebra i våra bästa stunder, gör jättemycket bra saker i anfallsspelet och många mål. Men vi måste bli lite stabilare i motgång också.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset