En privatperson har bott i en lägenhet i Lund utan att betala någon hyra till sin värd – på tio år. Huset på bilden har inget med artikeln att göra.
En privatperson har bott i en lägenhet i Lund utan att betala någon hyra till sin värd – på tio år. Huset på bilden har inget med artikeln att göra.

En hyresgäst i Lund fick inga hyresavier på 10 år, men sa inget till sin värd. Nu riskerar personen att bli återsbetalningsskyldig och vräkt, skriver Hem & Hyra.

En privatperson har bott i en lägenhet i Lund utan att betala någon hyra till sin värd – på tio år. Nu tas det ovanliga ärendet upp i Malmös Hyresnämnd, skriver Hem & Hyra.

Lägenheten ägs av tekniska förvaltningen i Lunds kommun, som köpte fastigheten för över tio år sedan eftersom det fanns exploateringsplaner på marken.

LÄS MER: Tog 22 000 i månaden för sin trea – hyresgästen vill ha pengarna tillbaka

I väntan på ett beslut från kommunen om exploatering har en lägenhet i huset hyrts ut, men under årens lopp har hyresgästen glömts bort av kommunen, som normalt inte hyr ut lägenheter till privatpersoner.

– Den främsta anledningen är att det har bytts mycket personal här hos oss. Och det har liksom halkat ut listorna, säger Anita Wallin, exploateringschef i Lunds kommun, till Hem & Hyra.

Trots att kommunen glömt att skicka ut hyresavier riskerar hyresgästen nu att bli återbetalningsskyldig.

– Även om kommunen inte fakturerat hyran så har hyresgästen en skyldighet att veta om att denne ska betala hyra och se till att hyran blir betald, säger kommunjuristen Gunnar Jönsson till Hem & Hyra.

LÄS MER: Här är bostadsköerna du kan ställa dig i kö till innan du är 18

Hyresgästen ska, efter att gratisboendet uppdagats, ha varit välvilligt inställd till att göra rätt för sig och betala hyrorna retroaktivt. Men de uteblivna hyrorna ska vara skäl nog att säga upp kontraktet, uppger Gunnar Jönsson till Hem & Hyra.

Oavsett utgången av ärendet i Hyresnämnden kommer hyresgästen inte kunna bo kvar. Nu finns det nämligen, återigen, planer på att exploatera området.

– Vi kommer att behöva säga upp honom eftersom det ska byggas bostäder där, säger Anita Wallin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset