Beth Orton mår bra av att åldras, säger hon. Livet blir mindre deprimerande.
Beth Orton mår bra av att åldras, säger hon. Livet blir mindre deprimerande.

Beth Orton är aktuell med "Kidsticks", hennes första album på fyra år. Hon kallar skivan "djärv". Den brittiska folktronica-artisten fick nyligen också se en gammal dröm gå i uppfyllelse.

– Vilken bra spelning! Vilken underbar publik!

Orden är de första en storleende Beth Orton utbrister när hon slår sig ned i logen kort efter sitt uppträdande på Way Out West.

Med ett för dagen nykomponerat band bjöd Orton på material från sitt senaste album "Kidsticks", men passade även på att – till publikens stora jubel – färdas tillbaka i tiden till 1990-talet.

– De gamla och nya låtarna mår bra av att umgås med varandra. De sätter varandra i ett nytt ljus, säger Beth Orton.

"Kidsticks" blev till när Orton och hennes familj levde i Los Angeles. Tillsammans med Andrew Hung från den elektroniska duon Fuck Buttons dök Beth Orton djupt ner i en värld av "galna ljud". Resultatet blev ett album som hon själv kallar "djärvt".

– Även om det finns en sårbar styrka i mina tidigare skivor så känns "Kidsticks" mer uppenbart stark, säger hon.

"Mindre deprimerande"

Beth Ortons solodebut "Trailer park" från 1996 fick ett sådant genomslag att hon fortfarande får höra folk berätta om hur skivan tonsatte deras uppväxt. Själv är Orton mer intresserad av att röra sig framåt.

– Jag åldras, och det är så inspirerande för mitt skrivande. Som liten uppfostrades jag med budskapet att kvinnors liv i princip tar slut när de blir äldre, men så är det verkligen inte. Mitt liv är oändligt mycket mer intressant nu, och det gör att det också blir mindre deprimerande, säger hon.

"Otroligt vackert manus"

Som ung spelade Beth Orton teater, och hon säger att hon länge närde drömmar om att göra "smal film".

Drömmen blev verklighet när hon tackade ja till att medverka i Esther Campbells film "Light years" i fjol.

– Jag har fått erbjudanden om roller tidigare, men jag ville bara göra någonting som verkade riktigt bra. Esther skickade manuset och jag tyckte att det var otroligt vackert, säger Orton.

Med skådespelardebuten avklarad fick Beth Orton nytt perspektiv på sin huvudsysselsättning.

– Jag drömde om att göra en smal film och nu är det avklarat. Men det var inte lika tillfredsställande som att göra musik. Musik är så mycket mer direkt – du plockar upp en gitarr, du spelar, du kommunicerar, säger hon.

Björn Larsson Rosvall/TT
Med sitt senaste album "Kidsticks" i bagaget bjöd Beth Orton in Way Out West-publiken till en värld av innovativa ljud.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset