Den 41-årige kvinnan, med täckt huvud, som misstänks för mord och mordförsök i Arboga i augusti förs ut efter att ha häktats. av Västerås tingsrätt.
Den 41-årige kvinnan, med täckt huvud, som misstänks för mord och mordförsök i Arboga i augusti förs ut efter att ha häktats. av Västerås tingsrätt.

En 41-årig kvinna och hennes 18-årige sambo har häktats misstänkta för mord och mordförsök i Arboga i augusti.Men bevismaterialet mot de båda misstänkta skiljer sig åt, enligt åklagaren.

– De finns olika bevis mot de här personerna, säger kammaråklagare Jessica Wenna efter förhandlingarna i Västerås tingsrätt.

Det var därför häktningsframställan mot 41-åringen också innehöll alternativet anstiftan till brotten, säger Wenna.

De båda häktades på sannolika skäl – den starkaste misstankegraden – misstänkta för mord på kvinnans far och mordförsök på hennes mor i en sommarstuga i Arboga.

Kvinnan kom in i rättssalen med ett grått tyg över huvudet och hon behöll det på när hon satte sig ner. Den 18-årige mannen kom in med händerna för ansiktet.

Advokaten tystlåten

Kvinnans advokat, Amanda Hikes, säger till TT att hennes klient bestrider häktningsyrkandet men att hon i övrigt inte kan säga så mycket.

– Jag har ju fortfarande yppandeförbud.

18-åringen kom förra året till Sverige som asylsökande från Afghanistan, rapporterar SVT Nyheter. Han ska som ensamkommande barn ha bott på det boende som den 41-åriga kvinnan drev.

Medan hans tolk förklarade för honom vad rätten hade beslutat stirrade den misstänkte ner i bordet. Det ser ut att vara en vältränad ung man, men medan advokaten talade satt han hopsjunken med sammanbiten min.

Han dolde ansiktet bakom ett vitt papper när han gick ut ur rättegångssalen genom en bakdörr.

Andra gången

Det är mycket oklart vad åklagare och polis hittat för nya fynd som gör att 18-åringen och 41-åringen återigen gripits för brottet och nu häktats.

Paret greps i tisdags i norska Trondheim. De har varit anhållna i sin frånvaro och internationellt efterlysta för mordet på 41-åringens pappa och mordförsöket på hennes mamma.

De två har tidigare varit anhållna för de brott de nu begärs häktade för. Den gången lades ingen häktningsframställan fram med motivering att bevisningen inte höll. Paret uppgavs dock vara fortsatt intressant i utredningen.

Kvinnan och mannen greps först på Arlanda den 16 augusti. När de släpptes reste kvinnan till Thailand. Hon ska sedan ha tagit sig till Norge där pojkvännen, enligt uppgifter till SVT Västmanland, väntade på ett hotellrum.

Prisar polisen

Åklagaren påpekar flera gånger att yppandeförbud råder och att hon därför inget kan berätta, men hon lovprisar polisen.

– Det är ett mycket bra polisarbete som ligger till grund för att vi nu har nått upp till sannolika skäl.

Wenna säger att tekniska analysresultat och annat material finns bland det som nu ska analyseras samt att fler förhör ska hållas.

– Utredningen kommer nu att fortsätta brett.

Hon klargjorde också att ingen ännu är delgiven misstanke i den återupptagna förundersökningen om hur kvinnans make dog i Hjälmaren i fjol, men att arbetet fortskrider.

Pavel Koubek/TT
Den 18-årige mannen som misstänks för mord och mordförsök i Arboga i augusti förs ut efter att ha häktats. av Västerås tingsrätt.
Pavel Koubek/TT
Kammaråklagare Jessica Wenna talar med medierna efter häktningsförhandlingarna.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset