Biden ville inte antyda att Sverige ska gå med i försvarsalliansen Nato.
Biden ville inte antyda att Sverige ska gå med i försvarsalliansen Nato.

En skarp Joe Biden levererade en bredsida mot Ryssland, under sitt besök i Stockholm.- Ingen ska kunna missförstå, varken herr Putin eller någon annan, att detta är okränkbart territorium. Punkt. Punkt. Punkt, sade USA:s vicepresident efter ett möte med statsminister Stefan Löfven.

De pratade säkerhet, energi, flyktingkris och arbetsrätt — och tonen var varm. Sedan mötte Biden och Löfven journalister i Rosenbad och då vässades orden. Vicepresidenten gav ett långt svar på TT:s fråga om vad han vill säga till svenskar som är bekymrade över rysk aggression.

Biden ville inte antyda att Sverige ska gå med i försvarsalliansen Nato, "det får Sverige avgöra". Men han påpekade att Nato beslutat om en rad kraftfulla åtgärder i området kring Östersjön: en mekaniserad division i Polen med nära 5 000 personer och liknande insatser i Estland, Lettland och Litauen.

– Vi anser att gränser är okränkbara, sade han och beskrev den "heliga förpliktelse" som Natoländerna har att försvara varandra.

– Samtidigt samordnar vi oss med vad Sverige gör. Vi har ett partnerskap mellan Nato och Sverige när det gäller hur vi ser på ett odelat, säkert och fredligt Europa. Ingen ska kunna missförstå, varken herr Putin eller någon annan, att detta är okränkbart territorium. Punkt. Punkt. Punkt.

Statsministern höll med om att Sverige och USA har samma syn på säkerheten på kontinenten och i närområdet, men underströk att han inte ser Ryssland som ett omedelbart hot.

Så talade de två om energisäkerhet, och även då kom Biden in på Ryssland. "Inget land" ska kunna använda energikällor som påtryckningsmedel och ett utökat beroende av rysk gas kan leda till ökad destabilisering av Ukraina, poängterade han återigen med adress till Moskva:

– Ur vårt perspektiv ser vi Nordstream 2 som en riktigt dålig deal för Europa. . . Europa behöver en mängd olika gaskällor.

Enligt vad TT erfar har ännu ingen formell förfrågan rörande tillstånd att bygga Nordstream 2 lämnats in till regeringen. Den eventuella gasledningen väntas få ungefär samma dragning som ettan, vilket innebär att den går igenom Sveriges ekonomiska zon men inte blågult territorialvatten. Därmed lyder projektet under en rad komplicerade internationella lagar och kan vara svårt för Sverige att stoppa. Men regeringens inställning är att miljömässiga, säkerhetspolitiska och marknadsmässiga konsekvenser av en sådan gasledning måste utredas grundligt, inte minst på EU-nivå, vilket Stefan Löfven betonade.

Den tidigare Delawaresenatorn Biden och Löfven, som fann varandra genom sin arbetarbakgrund vid ett möte i Washington DC i fjol, var mångordiga i sina hyllningar av varandra och den starka USA-svenska relationen. Biden, som under sin tid i Vita huset fått många heta utrikespolitiska frågor på sitt bord, visade i synnerhet uppskattning för att Sverige i fjol tog emot 163 000 flyktingar.

– Vi vet att det inte är lätt och det är en spegling av er generositet. Sverige "slår hårdare än sin viktklass", sade han.

Den 20 september ska USA:s president Barack Obama stå värd för ett toppmöte i New York om just flyktingkrisen tillsammans med bland andra Stefan Löfven.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik