Personer med försörjningsstöd får inte teckna förstahandskontrakt hos allmännyttan i flera kommuner i Storgöteborg.

– Vi ser att vi på så vis skapar minst bekymmer för såväl hyresgästen som för oss, säger Kungälvsbostäders ordförande Lennart Kristiansson (C).

Tidningen Hem & Hyras undersökning visar att många värdar inte hyr ut till personer med försörjningsstöd. 

För att få bo hos Kungälvsbostäder måste kommunen teckna ett så kallat socialt kontrakt åt den som har försörjningsstöd (tidigare socialbidrag) – och låta personen hyra i andra hand.

– Ett försörjningsstöd är ju temporärt och endast kommunen och den som tar emot försörjningsstödet kan ha en aning om hur länge det ska pågå, därför överlåter vi den här frågan åt kommunens bedömning, säger Lennart Kristiansson. 

Enligt honom är 2,5 procent av deras lägenheter avsatta för sociala kontrakt. Men hållningen har kritiserats av Hyresgästföreningen, som tror att en orsak är reglerna från 2011 som säger att allmännyttan ska drivas affärsmässigt. Göteborgs allmännytta hör till dem som hyr ut till försörjningsstödstagare.

– Vi måste försöka hjälpa till så mycket vi kan med lägenheter till personer, och det som är viktigt för oss är att man kan betala sin hyra, säger Ulrika Stensson, kommunikations- och utvecklingschef på Framtiden-koncernen. 

Att försörjningsstödet är temporärt ger hon inte mycket för som argument.

– Det försvinner ju oftast inte, så har du ingen inkomst, utan det försvinner ju när du får en annan inkomst, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset