Dom. I nästan 100 kilometer i timmen körde 37-åringen mot rött ljus och rakt på en cyklist. Offret slungades upp i luften och landade vid en lyktstolpe 50 meter bort – men överlevde mirakulöst. Nu döms bilisten för grov vårdslöshet i trafiken.

Den allvarliga olyckan inträffade natten den 20 oktober 2010, vid korsningen Strandvägen/Hamngatan i centrala Stockholm.

Den 37-åriga mannen hade knappt kunnat sova på tio dagar och befann sig i sitt ”höga tillstånd”. Han medicinerade sedan en tid tillbaka för schizofreni och hade under natten i timmar kört runt planlöst i city, enligt förundersökningen.

Men vid Strandvägen körde han mot rödljuset och rakt på cyklisten.
Den 40-åriga cyklisten slungades upp på motorhuven och landade 50 meter bort vid en lykstople.
Ett vittne berättar:
– En cykel kom plötsligt flygande. Några sekunder senare landade en människa vid en stolpe.
Den 40-åriga cyklisten skadades mycket allvarligt och var nära att avlida på sjukhuset, där han opererades flera gånger.

Mannens ena ben fick amputeras, han fick bland annat en söndersliten mjälte, njure och skador på levern.

Nu döms den 37-åriga bilisten till skyddstilsyn och psykiatrisk behandling för vållande till kroppsskada och grov vårdlöshet i trafiken.

Tingsrätten slår fast att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid olyckan.
– Det här har varit mycket tyngande för honom och den stackars målsägande. Min klient var väldigt sjuk vid olyckan, och mår dåligt över det som har hänt, säger 37-åringens advokat, Tomas Rothpfeffer
37-åringen ska även betala 60 000 kronor i skadestånd till cyklisten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset