I morgon lördag den 19 september blir det bilfritt i Gamla stan och stora och stora delar av Stockholms city.
I morgon lördag den 19 september blir det bilfritt i Gamla stan och stora och stora delar av Stockholms city.

Vid midnatt natten till lördag stängs Gamla stan och stora delar av Stockholms city av för biltrafik. Anledningen? Stockholmarna ska under ett dygn få känna på annat än trafikerade gator och buller.

Under hela lördagen kommer ett område i centrala Stockholm att vara avspärrat för biltrafik – och i stället ersättas av aktiviteter som stadspromenader, cykelmekarkurser, politiska debatter, bussdisko, en walkshop om gågator och ”kulturjogging” eller stavgång.

► LÄS MER: Var femte vill bo bilfritt

Den bilfria dagen går under namnet ”I stan utan min bil” och är enligt DN Stockholm en del av de aktiviteter som Stockholms stad anordnar i samband med den Europeiska trafikantveckan, som pågår 16 till 22 september.

– Syftet är att ge stockholmare en bild av hur stan kan se ut med färre bilar, och en uppfattning om hur man kan röra sig, gå och åka kollektivt utan bil, säger Mattias Bengtsson Byström, pressekreterare för Miljöpartiet i Stockholm, till Metro.

– Det är klart att bilen behövs och kommer finnas kvar men det kanske inte alltid behöver vara det självklara valet.

Flera andra europeiska städer, bland annat Paris, har enligt DN Stockholm i flera år stängt ner centrala stadsdelar i samband med trafikantveckan, men detta är första gången Stockholm hoppar på tåget.

► LÄS MER: Nätjubel över ren luft i Stockholm

Centrala delar av Stockholm har tidigare stängts av i samband med prinsess- och prinsbröllop samt USA:s president Barack Obamas Sverigebesök i september 2013. Det senare fick flera stockholmare att på sociala medier kommentera den enligt dem genast betydligt fräschare luften.

Obamas besök visade sig även ha gjort susen för luftkvalitén. Enligt en mätning minskade den giftiga gasen kvävegas med i snitt 30 procent under presidentens besök.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik