När Viralgranskaren istället försöker att ställa frågan i gruppen tas frågorna bort, och Viralgranskarens redaktör blockerades från gruppen.
När Viralgranskaren istället försöker att ställa frågan i gruppen tas frågorna bort, och Viralgranskarens redaktör blockerades från gruppen.

Under onsdagen publicerade en administratör i en av Sveriges största Facebookgrupper reklam för en sexnovell. I inlägget syns en bild på en blond tjej med texten "Detta till kaffet kanske?". Bilden är tagen från en norsk kvinnas blogg, och användes helt utan tillstånd.

”Detta till kaffet kanske?” Så lyder bildtexten i ett Facebookinlägg som under onsdagen publicerades i Facebookgruppen ”Den största gruppen på Facebook” med drygt 160 000 medlemmar och ”Den största gruppen på Facebook – LIVE” med drygt 60 000 medlemmar. I inlägget syns en bild på en blond kvinna med en kamera. Klickar du på länken till inlägget kommer du till en sexnovell.

LÄS MER: Så blev Sveriges största Facebookgrupp en reklampelare för sexleksaker

Viralgranskaren har tidigare skrivit om ”Den största gruppen på Facebook”, som i praktiken fungerar som en stor reklamskylt för en relativt nystartad sexleksaksbutik, Sexleksaken.se, och en sexnovellssajt, Sexhistoria.se. Gruppen är formellt ”sponsrad” av sajterna, och gruppens administratörer gör regelbundet reklam för de olika sajterna med hjälp av bilder på lättklädda kvinnor. Annan marknadsföring är förbjuden, och den som vill få publicitet uppmanas att betala gruppens administratörer, enligt skärmdumpar Viralgranskaren har tagit del av.

Bilden på kvinnan som använts i inlägget är rakt av stulen från en norsk bloggare. Mer specifikt är bilden tagen från ett inlägg bloggaren publicerade i juni 2012 och som inte har någonting med sexnovellen att göra.

LÄS MER: Facebooksida använder sig av Kalle Ankas jul – för att göra reklam för obevisade bantningsprodukter

När Viralgranskaren kontaktar bloggaren är hon upprörd.

”Nej, de har inte fått tillåtelse att använda bilden. Det är otroligt fräckt och obehagligt att bilden används på det här sättet”, skriver hon i ett mail till Viralgranskaren.

Viralgranskaren har sökt gruppadministratören som lade upp inlägget, utan resultat. När Viralgranskaren istället försöker att ställa frågan i kommentarsfältet tas frågorna bort, och Viralgranskarens redaktör blockerades från gruppen.

Som Viralgranskaren tidigare kunnat berätta om är det inte ägaren till sexleksaksbutiken som sköter marknadsföringen i gruppen, utan en lokal rappare från samma stad som tidigare använt sig av falska profiler för att marknadsföra sexleksaksbutiken.

Mannen som driver Sexleksaken.se säger till Viralgranskaren att det inte heller är han som står bakom Sexhistoria.se, och att han tycker händelsen är oacceptabel.

”Jag ska ta reda på vem som ansvarar över att den bilden kommit upp. Allt ska vara borttaget vid detta laget”, skriver han till Viralgranskaren, men vill inte uppge vem som är ansvarig för sajten.

Efter att Viralgranskaren tagit kontakt med företagaren är nu bilden inlägget borttaget.

Uppdatering: Efter artikelns publicering kontaktades Viralgranskaren av mannen som driver marknadsföringen i gruppen. Där anklagade han Viralgranskarens redaktör för att använda sig av flera Facebookkonton, någonting som bryter mot Facebooks regler. Det stämmer dock inte att Viralgranskarens redaktör använt sig av flera Facebookkonton.

”Eftersom ditt jobb verkar innefatta att prata så mycket skit som möjligt om oss så kände vi att det var något meningslöst att ha dig i gruppen. Det är ju ganska självklart.”, skriver han och blockerar sedan Viralgranskarens redaktör på Facebook.

LÄS MER: Bilderna på Louise, 31, stals – användes till reklam för bantning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset