Bilden är sann – men storyn propaganda mot abort Facebookposten med Michael Clancys bild
Bilden är sann – men storyn propaganda mot abort Facebookposten med Michael Clancys bild

Sedan i mitten av april har en bild på ett fosters hand som sticker ut ur livmodern fått 380 000 delningar på Facebook. Och bilden är verklig, men storyn den sprids med en 14 år gammal mix av sanning och propaganda.

Vissa bilder har en förmåga att göra ett i det närmaste outplånligt intryck på oss. En sådan är bilden som blivit känd som ”Hand of hope”, tagen under en lyckad operation på ett foster i slutet av 90-talet. Men bilden är inte bara en fascinerande ögonblicksskildring av banbrytande mediciniskt arbete – det är också en kontroversiell skärningspunkt mellan aktivister på båda sidorna av frågan om aborten. 

Den 16 april laddade den indiska stylistkändisen Ambika Pillai upp en bild på sin Facebooksida, och kopierade in en text i dess beskrivningsfält. Texten var dock inte hennes, utan har ackompanjerat bilden i olika former sedan tidigt 2000-tal. Och den rymmer sakfel på flera punkter.

Börjar för 14 år sedan

För att börja från början får vi gå till 1999, och möta tidningen USA Todays fotograf Michael Clancy. Den 19 augusti 1999 fick han uppdraget att dokumentera när doktorn Joseph P. Bruner opererade ett ofött fosters ryggmärgsbråck, medan det bara 21 veckor gamla fostret fortfarande låg i magen på sin mamma. Enligt Pillais post på Facebook var det då det hände:

”Precis när doktor Bruner skulle slutföra operationen sträckte det lilla barnet ut sin pyttelilla men fullt utvecklade hand genom hålet i livmodern, för att sedan bestämt greppa tag i kirurgens finger.”

Doktor Bruner blev då helt perplex, enligt Facebookposten, och skulle senare återberätta det som sitt livs mest känslosamma ögonblick. Men här går berättelsen isär beroende på vem man frågar, och vad den personen i sin tur anser om abort.

Och den version som ovan återges, den som spritts bland annat i Ambika Pillais Facebookpost men som ord för ord cirkulerat ända sedan 2003, håller ingen som var närvarande när operationen faktiskt inträffade med om.

Flera faktafel

Versionen påstår att själva bilden blivit nedtystad och att endast ett fåtal personer sett den, medan den enligt Snopes i själva verket publicerades i tidningar världen över och blev refererad till i stora teveserier som House och Scrubs. Texten beskriver dessutom operationen som revolutionerande och banbrytande, men det var i själva verket den 54:e gången doktor Bruner och hans team genomförde den.

Vad gäller doktor Bruners känslosamma reaktion på händelsen är den emotsagd av både honom själv och fotografen Michael Clancy. Enligt den text som Clancy skrivit om händelsen på sin blogg reagerade en sjuksköterska som var där i det närmaste lakoniskt på att fostrets hand dök upp ur magen, med orden ”Så där gör de hela tiden.”

Och enligt doktor Bruner var det han själv som höll upp fostrets finger, och inget mer med det. Inget fast grabbtag som påvisade styrkan i det okränkbara fingret.

 

Bilden används som propaganda

Här hittar vi slutligen historiens kärna, och samtidigt den punkt där det som vandringssägensskribenten David Emery visar går som kraftigast isär. Michael Clancy hävdar nämligen att barnet själv stack upp handen ur magen, och med egen kraft knep tag i doktorns finger.

Clancy är nu en övertygad kristen som i flera sammanhang använt bilden som ett exempel på hur fel abort är, och googlar man historien märker man att den är återtryckt på hundratals abortkritikers hemsidor och bloggar.

Men såväl Joseph Bruner som andra läkare som närvarade vittnar om att fostret i likhet med sin mamma var nersövda under operationen, och därför inte medvetet kunde gripa tag i något alls.

"Det är vad jag faktiskt gjorde"

”Beroende på ens politiska övertygelse är detta antingen barnet som sträcker sig ur livmodern för att ta tag i en annan människa, eller så är det jag som drar ut hans hand ur livmodern… Vilket är vad jag faktiskt gjorde”, sade doktor Bruner i januari 2000 till The Tennesseean. Syftet skulle vara att låta Michael Clancy ta en bra bild, och i en bild som CNN publicerade 2011 ses doktor Bruner göra något liknande.

Han får medhåll från doktor Noel B. Tulipan, som också närvarade vid operationen, och som tillägger att ett foster vid 21 veckors ålder inte är förmöget att ta tag i någonting.

Pojken överlvde operationen och är i dag tonåring. Historien om honom används alltså, trots både de välbelagda felaktigheterna och meningsskiljaktigheterna, fortfarande av abortmotståndare världen över för att illustrera livets okränkbarhet. Något som märks till och med när Michael Clancy, som nu 14 år senare är kristen föreläsare, svarar på min förfrågan om jag får använda hans bild:

– Du har mitt tillstånd att använda bilden i din artikel oavsett vilken politisk ställning du tar. Det är politiken som höljt detta ögonblick i sådan kontrovers, och inte någon vandringssägen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset