Henrik Montgomery/TT

Se bilden i förstoring nedan.

En bild av en helt ensam och lite ledsen statsminister som sneglar mot Alliansens muntra gäng. Eller, en vanlig bild från en ofta ganska tom riksdag? Åsikterna går isär om fotot av Stefan Löfven som nu sprids på nätet.

Fotografiet som är taget av TT-fotografen Henrik Montgomery sprids på sociala medier, dels av borgerliga debattörer och dels av folk som tycker att bilden är allt mellan sorglig och humoristisk.

– Det är lite klantigt av Socialdemokraterna att tillåta att en sån här bild kommer till, det var min spontana reaktion när jag såg den, säger Stina Morian, politisk analytiker.

Där det skulle ha suttit andra statsråd bredvid Stefan Löfven är det tomma stolar under statsministerns frågestund. Han är dock inte så ensam som det kan se ut – vid väggen sitter hans medhjälpare på rad.

– Den är ju lite elakt beskuren precis ovanför honom, man ser inte att hans medarbetare sitter där. Men de borde ha placerat ett annat statsråd bredvid honom, säger Morian.

Trams, tycker medierådgivaren Paul Ronge, om bilden. Enligt honom är det inte ovanligt med tomma stolar i riksdagen.

– Väldigt ofta så pratar folk från talarstolen och det är i stort sett tomt.

Han tycker också att det är mycket konstigt att använda termer av mobbning och utfrysning eftersom Stefan Löfven knappast kan sägas vilja vara med Allians-ledarna – de ligger ju tvärtom i konflikt. Paul Ronge tycker inte att bilden och dess spridning är så avgörande.

– Ur pr-synpunkt så gör det här varken till eller från. Det är del av den här låga nivån som det har varit mellan Alliansen och de rödgröna de senaste veckorna, säger han.

– Samtidigt är det klart att det är en bra bild. Det är en person som är i en väldig uppförsbacke. Löfven har ju fått en mardrömsstart som partiledare och vi kommer nog att få se liknande bilder som syftar till att illustrera det.

Stina Morian tror inte heller att bilden kommer att påverka så mycket, men att den kan komma att sätta en ton för den kommande valrörelsen.

– Att det återigen kommer att handla om att vi har det roligare, det har inte ni, ungefär som valrörelsen 2006. Och det vill ju absolut inte regeringspartierna ha just nu.

Henrik Montgomery/TT

Den spridda bilden av skrattande Allians-ledare och en ensam Stefan Löfven.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset