"De har hållit människor som om de vore djur"
"De har hållit människor som om de vore djur"

I juni befriades den irakiska staden al-Falluja från terrororganisationen Islamiska staten (IS). Bilder från byggnaden IS använde fängelse visar hur människor hållits i burar. "De har hållit människor som om de vore djur", säger den irakiske armérigadören Jalil Abdulredha till NBC News.

Khalid Mohammed/AP/TT

"De har hållit människor som om de vore djur"

Khalid Mohammed/AP/TT

Byggnaden som använts som domstol av IS.

Khalid Mohammed/AP/TT

Vapen som återtagits från IS.

Det var i juli den irakiska staden al-Falluja befriades av den Irakiska armén. Staden, belägen 50 mil från Baghdad, kontrollerades av terrorgruppen Islamiska staten mellan januari 2014 och juni 2016. 

► LÄS MER: Befriade från IS – kastade slöjorna
 

Bilder inifrån den nu befriade staden visar hur livet i IS-kontrollerade områden kunde vara. 

– De fängslade lokalbefolkningen i järnburar som om de vore djur. De hade specialgjorda burar för att tvinga folk att sitta inspärrade ståendes eller på sina knän, säger den irakiske armérigadören Jalil Abdulredha till NBC News.

Bredvid fängelset har en lokal fungerat som en domstol. Före IS intåg i al-Falluja hade byggnader i området fungerat som lyxbostäder. 

– De flesta som spärrades in var oskyldiga lokalbor, säger Abdulredha.

Säkerhetsstyrkor säkrar just nu staden så att människor tids nog ska kunna flytta in i al-Falluja igen. Ungefär 10 procent av staden är förstörd, och lokala myndigheter ska nu samarbeta med Iraks regering för att återbygga staden.

► LÄS MER: 15-åring befriad från IS: "I Sverige hade vi allt, här hade vi ingenting"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset