Bilderna kommer från svenska kycklinggårdar enligt Djurens rätt.
Bilderna kommer från svenska kycklinggårdar enligt Djurens rätt.

Under fredagen gick Djurens rätt ut med bilder och video från vad de uppger är svenska kycklingfarmar. "Det mesta vi ser är tyvärr helt lagligt, men däremot tror jag att få skulle tycka att det är en okej djurhållning", säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig för Djurens rätt.

Fler än 99 miljoner kycklingar slaktas varje år i Sverige, enligt Djurens rätts nya kampanj. I filmerna som publicerats kan syns hur flera av kycklingarna inte kan röra sig, blöder och ligger i vissa fall döda på marken.

– Filmerna har kommit till oss anonymt. De är från tre olika gårdar i Sverige under 2018, säger Moa Richter Hagert.

Djurens rätt har valt att inte publicera namnen på de specifika gårdarna, då de uppger att det här inte är enstaka fall, utan att det är normen i den svenska kycklingindustrin.

– Filmerna har GPS-angivelser, så vi vet att de är i Sverige, säger Moa Richter Hagert.

LÄS MER: Nya djurskyddslagen: Så ska djurens rättigheter skärpas – i sex punkter

Förra veckan skickade Djurens rätt ett kravbrev till branschorganisationen Svensk fågel.

– Vi har jobbat i flera års tid mot svensk fågel. I brevet vi skickade presenterade vi våra krav, det vi anser är allra viktigast, vilket är att kycklingarna får mer utrymme att röra sig på. Samt att man fasar ut kycklingar av snabbväxande ras. Krav på berikningar och bättre belysning, så de får en normal dygnsrytm och att kycklingarna ska få vistas utomhus, säger Moa Richter Hagert.

På bilderna kan många kycklingar inte röra sig och vissa ligger döda på marken.


Anna Silvera, djurskyddsexpert och rikslikare (som besiktigar gårdar, reds anm) på Svensk fågel, berättar att de är medvetna om brevet och planerar på att svara under fredagen. När det gäller skötseln av djuren påpekar Anna Silvera att bönderna kontrolleras ofta.

– De finns de kontroller som myndigheterna gör, sen har vi två rikslikare där jag och en annan kycklingexpert, besöker alla medlemsgårdar ungefär vartannat till vart tredje år, säger Anna Silvera.

LÄS MER: 3 900 kycklingar kvävdes under transport – chaufför döms för djurplågeri

När det gäller kritiken gentemot hur djuren tas hand om menar Anna Silvera att Svensk fågel uppfyller de flesta av punkterna på listan Djurens rätt har tagit fram, då de har ett djuromsorgsprogram som bönderna måste följa.

– Det finns 31 punkter som är kopplade till smittskydd och djurvälfärd som vi poängsätter utöver den rådande lagstiftningen. Slutpoängen reglerar beläggningsgraden i stallarna. Där pratar vi om hur många kilo kyckling man får ha per kvadratmeter, säger Anna Silvera.

I Sverige får uppfödare ha max 36 kilo kyckling per kvadratmeter, något som Anna Silvera menar att medlemmarna i programmet håller.

– Om man jämför med EU:s direktiv där man får ha 42 kilo per kvadratmeter ligger vi i dag i Sverige mycket, mycket lägre, vilket betyder att vi i Sverige har färre djur i stallarna. Många av de punkter som de (Djurens rätt, reds.anm.) har listat tycker vi att vi redan uppfyller, säger Anna Silvera.

LÄS MER: Nya siffror: Kraftig ökning av antidepressiva – bland våra husdjur

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset