Iggy Pop, Hultsfredsfestivalen, 1996.
Iggy Pop, Hultsfredsfestivalen, 1996.

Han har fotat över 1 000 konserter och har över 100 000 bilder i sitt arkiv. Så det var ganska svårt för fotografen Joachim Nywall att välja ut 202 bilder till fotoboken ”20 år i diket”.

– Första konserten var Dio på Scandinavium 1986. Jag var 20 år och fotograf på Värnpliktsnytt och fixade mitt första fotopass. Bilderna publicerades aldrig men jag såg det som en chans att testa hur det var i diket där alla pressfotografer står.
•• Hur var det?
– Spännande. Jag hade ju ingen aning om hur det fungerade och saknade en massa utrustning som de andra hade men jag lärde mig mycket.
1997 fick han utmärkelsen Årets rockfotograf av föreningen Rockparty.
– Det var kul att få ett erkännande. Det visade att jag inte var helt ute och cyklade men det roligaste är ändå när vanligt folk uppskattar det man gör.
Under våren har Joachim Nywall ställt ut flera bilder i hemstaden Trollhättan och i samband med det gav han ut boken.
•• Bästa konserten?
– Springsteen 1985 på Ullevi var jäkligt bra, men då fotade jag inte. Jag har sett honom sju gånger men ännu inte fotat honom. Jag hoppas det blir i Oslo i sommar. Jag saknar även Rolling Stones i mitt arkiv, och dem har jag sett sex gånger. Jag hoppas få till Stones i sommar.
•• Din bästa bild?
– Svårt, suck … Jag fotade Dregen 1999 i Karlshamn när han spelade i Hellacopters. Svetten dryper om honom – mer rock än så blir det nog inte.

Joachim Nywall

Joakim Thåström, Hultsfredsfestivalen, 2000.

Kizz, Scandinavium, 1997.

Marie Fredriksson i Roxette, Göteborg 1997.

Joachim Nywall

Kizz, Scandinavium, 1997.

Joachim Nywall

Kizz, Scandinavium, 1997.

Joachim Nywall

U2, Göteborg, 1997.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset