En vanlig syn i Rio – Simone Biles med en guldmedalj runt halsen. Det blev fyra totalt för amerikanskan.
En vanlig syn i Rio – Simone Biles med en guldmedalj runt halsen. Det blev fyra totalt för amerikanskan.

Simone Biles blev inte historisk med fem OS-guld, men den 19-åriga gymnasten är nöjd över att ha blivit Rio-spelens drottning.– Man kan inte vara besviken över fem medaljer, varav fyra guld, i sitt första OS, säger hon.

Amerikanskan är den femte gymnasten att ta fyra guld i samma OS. Den senaste som gjorde bedriften var rumänskan Ecaterina Szabo 1984. Enda guldmissen var i Biles främsta gren, bom, där ett misstag gjorde att hon fick nöja sig med brons.

De fyra gulden kom i hopp, fristående samt i mångkamp individuellt och i lag.

Biles föddes i Ohio 1997, men hennes mamma hade missbruksproblem och som treåring fick hon flytta till morföräldrarna i Texas. De adopterade Simone Biles och lillasystern Adria.

Hon började med gymnastik som sexåring och utvecklades snabbt. För bara sju år senare tog hon sina första VM-guld. Hon är redan historiens mest framgångsrika gymnast i VM-sammanhang, har tio guld samt två silver och två brons.

Åldersreglerna i OS satte stopp för deltagande i London 2012. Då satt 15-åringen hemma i Spring i Texas och följde idolen Amy Raisman. Fyra år senare fick hon stå på samma OS-prispall som Raisman – efter segern i fristående.

– Att vi slutade etta och tvåa är som grädde på moset för mig, säger Biles.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset