Sugen på att ha pengar i sommar? Åk inte på onödiga böter då.
Sugen på att ha pengar i sommar? Åk inte på onödiga böter då.

Håll koll på reglerna. Annars tar semesterkassan slut snabbare än du tror.

1. Dubbla P-skivor. 

Ska du parkera? Se till att du inte har fler än en P-skiva i bilen. En förare i Nacka fick erfara det förra året, vilket Metro skrev om. 

"Villkoret för att stå på denna parkeringsplats är att man har en P-skiva som ställs in på ankomsttid och avrundas till närmaste hel- eller halvtimme. Eftersom två parkeringsskivor varit fullt synliga har parkeringsvakten inte kunnat avlösa vilken av dem som anger den rätta ankomsttiden. Därför har en kontrollavgift utfärdats", skrev parkeringsbolaget i motiveringen.

►LÄS MER: Nej, du "ärver" inte tidigare ägares böter om du köper en begagnad bil

2. Smutsig registreringskylt.

Lagen är tydlig här. Om din registreringsskylt är översnöad eller om du väntat så pass länge innan biltvätten att registreringsskylten blir oläsbar kan du åka på 1 500 kronor i böter.

3. Trasig fläkt i bilen.

Har du problem med fläkten i bilen? Då borde du nog lösa det. Om kupéfläkten eller defrostern är trasig kan det vara skäl nog för ett bötesbelopp. Igenimmade fönster är inte okej. Bötesbeloppet ligger på 500 kronor. 

►LÄS MER: Jim fick böta för att han körde för sakta

4. För mycket repor på vindrutan.

Trasig vindruta är givetvis inte okej. Men det kan faktiskt räcka med att vindrutan är tillräckligt repskadad för att det ska innebära böter. Bötern för detta kan hamna på 500 kronor.

5. Åkande i fel fil.

Kör du i mittenfilen på en trefilig 90-väg? Då borde du tänka till. Omkörningsfilerna är till enbart för att passera andra bilar. Man får alltså inte ligga och bara puttra på i den filen om det inte finns någon bil på insidan att köra om. Om du ändå vill göra det kan du åka på 500 kronor i böter.

Källa: Trafikförordningen, Transportstyrelsen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi