Microsofts grundare Bill Gates har en förmögenhet på 730 miljarder kronor.
Microsofts grundare Bill Gates har en förmögenhet på 730 miljarder kronor.

Microsoftgrundaren Bill Gates riktar skarp kritik mot republikanernas skattereform – enligt honom borde rika personer som han själv snarare betala mer i skatt.

Microsofts grundare Bill Gates säger i en intervju till CNN att USA:s regering borde ställa högre krav på landets rikaste – att superrika som han själv borde betala “betydligt mer” i skatt.

– Jag har betalat mer i skatt, över tio miljarder dollar mer, än någon annan. Men personer i min position borde betala betydligt mer, säger Bill Gates, vars förmögenhet på över 90 miljarder dollar, motsvarande cirka 730 miljarder kronor, gör honom till världens näst rikaste efter Amazons grundare Jeff Bezos.

Världens rikaste: Jeff Bezos mer förmögen än Bill Gates någonsin varit

Republikanernas skattereform har räknats som den största i landet på 30 år. Till exempel föreslås en permanent sänkning av bolagsskatten från 35 procent till 21 procent.

– Rika människor kommer att dra dramatiskt många fler fördelar än mellanklassen eller de som är fattiga. Det strider ju mot den allmänna trenden som man vill se – det vill säga ett starkare skyddsnät där de som är i toppen betalar högre skatter, säger Bill Gates till CNN.

LÄS MER: Ny statistik: Inkomstskillnaderna de högsta hittills

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset