Norman och Bill har levt som far och son för att kunna få samma rättigheter som ett par. Nu är deras kamp över.

TT

Bill Novak, till vänster, och partner Norman MacArthur får äntligen gifta sig efter att ha levt som far och son.

När homosexuella paret Bill Novak, 78, och Norman MacArthur, 76, flyttade till staten Pennsylvania fick det veta att helvetet skulle frysa över innan staten tillät samkönade äktenskap. Paret, som redan 1994 hade registrerats som partners i New York 1994, fick i stället ta till en ovanlig lösning för att kunna räknas som familjemedlemmar, skriver Gay Star News

Bill adopterade Norman, som nu på pappret var sin partners son. I och med det kunde de få samma regler för till exempel arv och anhörigbesök på sjukhus som om de vore i en av staten godkänd relation. 

Nu har det tydligen dragit in en kallfront över helvetet för Pennsylvanias lagar mot samkönade äktenskap har bedömts strida mot den amerikanska konstitutionen och upplöstes förra året. Det innebär att Bill och Norman kan gifta sig – men ironisk nog fanns det fortfarande ett hinder. Eftersom männen officiellt var far och son var det inte tillåtet för dem att gifta sig. 

Men efter att den ovanliga adoptionen upplösts är det nu fritt fram för männen att gifta sig. Applåder hördes i rätten när domslutet förkunnades. Nu kan deras flera månader långa rättsliga prövning bli prejudikat för andra samkönade par i liknande situationer.

►LÄS MER: Så här ser det ut för samkönade äktenskap i världen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset