Frances tillåts i filmen som ung kvinna utan skuld och skam ha en livsbejakande och positiv syn på sexualitet på hennes egna villkor. Hon möter en partner som står för en ovanligt mjuk mansroll med Hollywood mått mätt, skriver Birgitta Ohlsson.
Frances tillåts i filmen som ung kvinna utan skuld och skam ha en livsbejakande och positiv syn på sexualitet på hennes egna villkor. Hon möter en partner som står för en ovanligt mjuk mansroll med Hollywood mått mätt, skriver Birgitta Ohlsson.

Denna vecka är det 30 år sedan filmklassikern Dirty Dancing hade premiär i USA. Budskapet att inte låta någon trycka ner dig eller hålla dig tillbaka sammanföll väl med min egen spirande tonårsfeminism. I ett USA med Donald Trump som president, där amerikanska kvinnors rätt till laglig och säker abort blir alltmer hotad för varje dag känns Dirty Dancing än mer aktuell, skriver Liberalernas Birgitta Ohlsson.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Häromhelgen gjorde den yngsta dottern en ritual som tycks bli alltmer vanlig bland barn i Stockholm. Hon lämnade under viss vånda bort sina kvarvarande nappar till kattungarna på Skansen. Denna genialiska nappmaskin som blivit alla föräldrars pedagogiska förklaring till att kattbebisarna faktiskt bättre behöver napparna än den egna telningen.

Det söndertuggade tygbandet som nappen suttit i behöll jag däremot. På bandet står den filmreplik som för evigt fångade mig och tusentals tonårsflickor året 1987:

”Nobody puts baby in a corner”

LÄS MER: Debatt: Vi män förväntas vara kåta och villiga

Denna augustimånad är det 30 år sedan filmklassikern Dirty Dancing hade premiär i USA. Några månader senare satt jag som tolvåring i en biosalong i Linköping och fascinerades av just denna filmreplik; ”Nobody puts baby in the corner” som fälls i filmens slutscen. Budskapet att inte låta någon trycka ner dig eller hålla dig tillbaka sammanföll väl med min egen spirande tonårsfeminism. Detta på samma sätt som Zara Larssons texter eller Beyonces ord om att kvinnor ska vara självständiga, försörja sig själva och veta sitt värde går rakt in i unga kvinnors hjärtan i dag. Populärkulturen har alltid varit den bredaste banan att öppna feministiska budskap för fler.

Året är 1963. 17-åriga Frances ”Baby” Houseman följer med sin familj ur en judisk övre medelklass till ett pensionat i Catskills som ligger vid bergen några timmar norr om New York. På ytan är Dirty Dancing en kärlekshistoria inramad av dans. Men den är också något mer, både feministisk och politisk, och aldrig fått sin kultstatus utan detta.

Frances är smart, rolig och företagsam. Hon är en av tidsandan typisk idealistisk duktig flicka som ska börja studera på universitetet efter sommaren. Hon är måttligt intresserad av föräldrarnas önskningar om att finna en i deras tycke passande partner. Hon tillåts i filmen som ung kvinna utan skuld och skam (den utspelar sig i början av 1960-talet) ha en livsbejakande och positiv syn på sexualitet på hennes egna villkor. Hon möter en partner som står för en ovanligt mjuk mansroll med Hollywood mått mätt eller för att använda författaren Eva Mobergs ord: ”Manlighet är det som kan göra en kvinna knäsvag utan våld.”

LÄS MER: DEBATT: Nicole Falciani: Jag har slutat bry mig, jag är perfekt som jag är

Men det som gör Dirty Dancing mest unik är hur den hanterar abortfrågan. Filmen utspelar sig tio år innan amerikanska kvinnor fick rätten till fri abort (Roe vs. Wade 1973). Dansläraren Penny genomgår en farlig illegal köksbordsabort med smutsiga knivar. Hon blöder svårt, blir allvarligt sjuk och är rädd för att förlora jobbet. Frances får sin pappa som är läkare att hjälpa Penny. Och sedan är det inte så mycket mer med det. Ingen ånger, skuld, oro eller ens berättarteknisk bestraffning sker av Penny eller aborten.

Manusförfattaren Eleanor Bergstein fick kämpa mot filmens finansiärer för att få ha kvar abortscenen, då i mitten av 1980-talet. I ett USA med Donald Trump som president, där amerikanska kvinnors rätt till laglig och säker abort blir alltmer hotad för varje dag känns Dirty Dancing än mer aktuell.

Birgitta Ohlsson,
Riksdagsledamot (L)

LÄS MER: Vill du också nå en miljonpublik? Så här debatterar du i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset