Ohlsson var tidigare EU- och demokratiminister.
Ohlsson var tidigare EU- och demokratiminister.

Till SVT Aktuellt säger Birgitta Ohlsson att hon kommer att utmana Jan Björklund om platsen som Liberalernas partiledare.

Det är inte bara Anna Kinberg Batra som just nu kritiseras som partiledare. Även Jan Björklund, Liberalernas partiledare, möter nu motstånd.

LÄS MER: Lokala liberaler vill peta Björklund

Birgitta Ohlsson, tidigare demokrati- och EU-minister, kommer nämligen att utmana Liberalernas partiledare Jan Björklund om partiledarposten. Det säger hon i aktuellt.

– Efter en väldigt stark diskussion inom mig själv och ett moget övervägande kommer jag att säga ja till att vara till förfogande till att kunna bli partiledare.

Uttalandet följs av att flera företrädare för Liberalerna uttryckt missnöjde med Jan Björklunds ledarskap och istället ställt sig bakom Ohlsson. Bland annat Liberalerna i Uppsala och Örebro har krävt att partiets topp ska bytas ut och att Ohlsson ska bli partiledare.

– Vi tror att Birgitta Ohlsson är den person som bäst kan leda partiet i nästa valrörelse, säger Mohamad Hassan. Hon har ett helt annat förhållningssätt och en tonalitet som kan locka nya väljare och bredda partiet, sa Mohamad Hassan, kommunalråd i Uppsala, till Aftonbladet tidigare under torsdagen.

I Aktuellt antyder Ohlsson att Liberalerna med henne som ledare skulle kunna bli ett mer socialliberalt parti. Detta efter Jan Björklunds 10 år långa roll som partiledare, där partiet som då hette Folkpartiet ibland gavs epitetet ”batongliberaler”.

– Jag vill inte överdriva de ideologiska skillnaderna mellan mig och Björklund. Men jag tror att det handlar väldigt mycket om tonläget, tyngdpunkten och tonvikten. Och kanske också den ideologiska trovärdigheten, där vi har landat väldigt olika, säger hon.

Beskedet ska ha kommit plötsligt. På Twitter skriver Robert Hannah, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson för Liberalerna, att riksdagsgruppen ska ha meddelats om Ohlssons beslut klockan 20:54, bara minuter innan Ohlssons besked.

”Man ska inte säga att man meddelat i förväg när man inte gjort det.”, skriver han.

Liberalernas högsta beslutande organ, landsmötet, kommer att äga rum den 17-19 november i Västerås.

LÄS MER: Att kalla sig feminist är att veta sitt värde

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset