Novak Djokovic.
Novak Djokovic.

Regerande mästaren Novak Djokovic är klar för sin sjunde final i US Open-tennisen.Serben slog fransmannen Gaël Monfils med 6–3, 6–2, 3–6, 6–2 i en bisarr semi.

Sex gånger under de senaste tio åren har serben nått final, och vid två tillfällen, 2011 och 2015, har han stått som segrare.

Världsettan möter i finalen antingen japanen Kei Nishikori eller tredjeseedade Stan Wawrinka, Schweiz.

Semifinalen kommer att gå till historien som en av de mest udda i grand slam-sammanhang, rapporterar internationella nyhetsbyråer. Den var fylld av drama och kontroverser, och spelades i 60 procentig luftfuktighet. Djokovic behövde behandling för båda sina axlar, inklusive en medicinsk timeout i det fjärde setet. Vid ett tillfälle ville Monfils ha en burk med cola för att få extra energi och Djokovic slet av sig tröjan av frustration när han tappade tredje set.

– Fuktig, sade Djokovic efteråt när han ombads sammanfatta matchen.

– Jag tror att det var allt vi tänkte på och kände under de sista seten. Förhållandena var ganska annorlunda från de flesta andra dagar under den här turneringen.

Fransmannen agerade inledningsvis lojt och såg ointresserad ut. I ett bisarrt förstaset tog Djokovic en 5–0-ledning på bara 15 minuter där hans enda utmaning kom från starka tv-lampor som han hävdade störde honom. Monfils kritiserades bland annat på Twitter för sin inställning, och buades stundtals ut av delar av de 20 000 på läktarna.

Seth Wenig/AP/TT
Gaël Monfils.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset