Bistro – fransk mat i 30-talsmiljö före bion Biograf Rigoletto har fått en ansiktslyftning – och en bistro vägg i vägg.
Bistro – fransk mat i 30-talsmiljö före bion Biograf Rigoletto har fått en ansiktslyftning – och en bistro vägg i vägg.

Jonas Cramby äter på bio Rigolettos intilliggande bistro där man bekvämt kan slinka in utan bordsbeställning för en bit mat före filmen.

Henric Lindsten
Bistro – fransk mat i 30-talsmiljö före bion

Gemytlig stämning.

Henric Lindsten
Bistro – fransk mat i 30-talsmiljö före bion

Steak sandwich.

Henric Lindsten
Bistro – fransk mat i 30-talsmiljö före bion

Bra på franskt.

För att bättre kunna konkurrera med den illegala nedladdningen så har biografbranschen de senaste åren börjat erbjuda så kallat ”mervärde” vid biobesök. Som till exempel 3D-visningar, större och bekvämare salonger (igen) samt genom att visa filmer som inte är inspelade av en darrhänt piratpartist med Iphone.

På nyrenoverade Stockholmsinstutionen Rigoletto har de till och med inrett en VIP-avdelning på balkongen, komplett med loungebar med alkoholservering, bekväma läderfåtöljer och gratis läsk och popcorn. Och för att verkligen hålla pöbeln ute kostar biljetterna 255 kronor. Kvack!

”Jaha, så har till slut klassamhället nått biosalongen”, tänker mitt överjag besviket medan mitt underjag tyst jublar över en chans att slippa ungdomsgäng på veckopeng som har knattedisco två rader bakom mig i salongen.

För att ytterligare civilisera biobesöket har också Rigoletto, tillsammans med familjen Ahlbom (Hotellet, Storstad), öppnat den intilliggande Bistro Rigoletto. En krog som man bekvämt ska kunna slinka in på utan bordsbeställning för en snabb bit mat innan ”Prometheus”.

Vid första anblicken verkar den passande nog ha inretts av den överblivna rekvisitan från Baz Luhrmans ”Moulin Rouge”. Det ser ut som en mysig bistro i 30-talets Paris, men bara om man står en bit ifrån och tittar genom en filmkamera.

Även menyn består av idel klassiska, franska bistrorätter (även om de flesta omkring mig dricker stöl och käkar steak sandwich). De franska klassikerna är dock förvånansvärt bra, särskilt med tanke på att de serveras på en biokrog på Kungsgatan.

Vi njuter av mjäll vit sparris (185 kronor) med hemslagen och perfekt syrlig hollandaise, passabel rödtunga meunière (235 kronor) samt en helt okej grillad kalvschnitzel (225 kronor).

Höjdpunkten är dock mitt oeuf au cocotte – ett ugnsbakat, krämigt ägg i grädde med ett par skivor svart tryffel samt lite grillat bröd att doppa i härligheten med. Gömt bland allt det goda ligger en bit anklever, uppsvälld och grå som ett drunknat lik i en Scorseserulle.

Det smakar, naturligtvis, löjligt gott. Hade man kunnat tagit rätten to-go hade det varit det perfekta biogodiset. Och för 155 kronor skulle det antagligen bli billigare än en popcorn-meny också.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend