Bitcoin går att köpa i automater i bland annat Stockholm. Arkivbild.
Bitcoin går att köpa i automater i bland annat Stockholm. Arkivbild.
Ekonomi TT

Kronofogden har för första gången genomfört en exekutiv auktion med den digitala valutan bitcoin. Vinnaren betalade klart över marknadspris.

Under flera år har Kronofogden arbetat med hur man ska komma åt skuldsattas tillgångar i cyberrymden. Tidigare i år utmätte Kronofogden för första gången knappt 0,6 enheter av den digitala valutan bitcoin hos ett skuldsatt företag i Västsverige. I dagsaktuell kurs bedöms värdet till cirka 27 600 kronor. Men när nätauktionen löpte ut i förmiddags stannade högsta budet på 43 000 kronor.

Jag vet faktiskt inte varför någon är beredd att betala mer än vad det verkligen är värt, säger Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden, till TT.

"Vita" bitcoins

Bitcoin-entreprenören Ludvig Öberg har två teorier.

En är att det görs för den publicitet man skulle kunna få som första köpare av bitcoin från Kronofogden. Min andra teori är att det kan vara någon som vill ha garanterat "vita" bitcoins. Vad är då bättre än att köpa från staten? säger Ludvig Öberg till DI Digital.

Möjligheten att handla med bitcoin anonymt har gjort den populär bland kriminella. Beslaget av bitcoin kan därför ses som ett genombrott för Kronofogden, då det bland annat tros kunna säkra tillgångar hos personer som har kopplingar till organiserad brottslighet.

Det kommer vi absolut att fortsätta med. Vi har förberett det här under flera års tid och gjort några tidigare försök men inte lyckats komma in i de digitala plånböckerna, säger Max Wallenberg.

Digital tid

Vi lever i en alltmer digital tid och då måste ju vi som myndighet anpassa oss och leta efter tillgångar där de finns, säger han.

Utmätningen kunde i det här fallet ske tack vare att det skuldsatta företaget samarbetade med myndigheten. Om slutbudet täckte skulden berättar inte Kronofogden. Generellt gäller att om skulden är mindre än det Kronofogden får in ger myndigheten tillbaka överskottet till gäldenären.

Bitcoin går att köpa i automater i bland annat Stockholm. Arkivbild.
Bitcoin går att köpa i automater i bland annat Stockholm. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset