Sveriges goalballandslag förlorade bronsmatchen mot Brasilien i Paralympics i Rio de Janeiro. Fatmir Seremeti, Peter Weichel och Jimmy Björkstrand deppar efter Brasiliens avgörande mål.
Sveriges goalballandslag förlorade bronsmatchen mot Brasilien i Paralympics i Rio de Janeiro. Fatmir Seremeti, Peter Weichel och Jimmy Björkstrand deppar efter Brasiliens avgörande mål.

Sverige hade ett järngrepp om bronset, men tappade allt i andra halvlek. Brasilien vann en rysare och tog goalballbronset, 6–5 efter förlängning.– Det grymmaste av grymma sätt, säger Jimmy Björkstrand om avgörandet.

Med 33 sekunder kvar av bronsmatchen gjorde Jimmy Björkstrand 5–4 till Sverige. Future Arena blev dödstyst, och det verkade som att hemmalaget skulle få nöja sig med en fjärdeplats.

Men storstjärnan Leomon Moreno kvitterade direkt och skickade matchen till förlängning. Och där var det han själv som avgjorde för Brasilien.

– Jag var säker på att vi skulle vinna. Vi hade ett så bra försvar, säger Jimmy Björkstrand, som trots förlusten mötte pressen med ett brett leende.

– Jag försöker bara hålla skenet uppe för det här är det grymmaste av grymma sätt att förlora på. Att förlora i en sudden, det är sjukt jobbigt.

Starkt försvar

I semifinalen mot Litauen (2–7) lyckades inte Sverige alls med sitt vanligtvis täta försvar. I bronsmatchen var ordningen inledningsvis återställd och när Brasiliens storstjärna Leomon Moreno (27 mål totalt i turneringen) började på bänken hade hemmalaget svårt att få hål på Sverige.

Sverige ledde med 3–0 efter halva matchen och när svenska lagkaptenen Fatmir Seremeti satte 4–0 med sju och en halv minut kvar var känslan att bronset skulle hamna hos Sverige.

Men inför en publik som skrek sitt högsta så fort de fick tillåtelse – när bollen är i spel måste det vara helt tyst – gjorde brasilianerna en imponerande upphämtning till 4–4 under slutminuterna. Sedan kom den dramatiska avslutningen.

– Det är klart att det är bittert, men sådan är idrotten. Hade vi fått behålla ledningen lite till, då hade vi vunnit matchen. Men jag är ändå stolt över grabbarna. Det som vi har åstadkommit är något som ingen, knappt vi själva, hade trott, säger Fatmir Seremeti.

Tillbaka i världstoppen

Med tanke på de knackiga år som Sverige har bakom sig, var Paralympics ett stort steg tillbaka till världstoppen.

– Vi pressar världsmästarna till sudden i deras egen kula. Det är ändå bra gjort och vi ska vara enormt stolta. För två år sedan var vi i B-EM och var rankade elva–tolva i Europa. Nu är vi fyra i världen, säger Jimmy Björkstrand.

Nästa mål för Sverige är EM i Finland nästa år och, framför allt, VM på hemmaplan 2018. Peter Weichel är den ende i laget som helt säkert tackar för sig, men även Jimmy Björkstrand tvekar.

– Hade VM varit någon annanstans i världen så hade det varit lättare att säga nej. Nu får vi se. Det är i Malmö, så jag vill inte stänga dörren riktigt än, säger han.

Fatmir Seremeti ser ljust på fortsättningen, och tänker inte missa VM i Malmö:

– Jag hade någonstans tänkt avsluta karriären här i Rio. Det hade varit fantastiskt att få göra det med en medalj. Nu blir det inte så, så nu blir det VM på hemmaplan nästa år. Om vi blir topp tre där så är vi klara för Tokyo 2020. Då får man ta ett nytt beslut om fortsättningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset