Söndagens tema på Järvaveckan var hälsa och omsorg, och det var Liberalernas dag.
Söndagens tema på Järvaveckan var hälsa och omsorg, och det var Liberalernas dag.

Ett slag med hedersrelaterat motiv ska ha hårdare straff än ett slag med annat motiv, enligt Jan Björklund (L). Det säger han i Metros utfrågning efter partiledartalet i Järva.

Partiledaren Jan Björklund kom under söndagen till ett 30-gradigt Järva. I sitt tal till en minst sagt svettig och fullsatt läktare, låg mycket fokus på ideologi och värderingar, snarare än konkreta sakfrågor.

Det handlade bland annat om hotet från högerextremister och vänsterpopulister, samt från islamismen som finns i våra förorter, som enligt Björklund vill sätta stopp för de liberala idéerna.

– De utmanar den liberala samhällsmodellen från tre olika håll. Vi lever i en tid där våra idéer och ideologier ställs mot varandra på ett sätt som vi inte sett på länge.

LÄS MER: Jan Björklund i stor intervju med sjuåriga Lucy: ”Har du tjuvat?”

Flera gånger under talet hördes skarpa smällar i området kring scenen på Järva, som fick publiken att rycka till.

– Det var en ballong, sa Jan Björklund, som även han hastigt kom av sig i talet vid smällarna.

Innan partiledartalet fick publiken se Metros intervju där sjuåriga Lucy intervjuar Jan Björklund. Foto: Linnea Johansson

”Hedersbrott är värre”

Under Metros utfrågning av partiledaren, svarade Björklund på frågan om hedersrelaterat våld, där Liberalerna vill se hårdare straff för sådana brott. Partiets förslag i frågan kallar de för Lex Fadime.

– Hedersförtrycket är fruktansvärt. Om en svensk man slår sin fru så är det ett grovt brott i sig. Det är straffbelagt och ej socialt accepterat i Sverige och hela mannens omgivning kommer ta avstånd från honom. Men i hedersförtrycket fungerar det precis tvärtom, säger Björklund och fortsätter:

– Där ställer sig släkten och omgivningen upp på den som slår, och det är ännu värre. Kvinnan blir fruktansvärt övergiven så det är ett ännu grövre brott.

Så L vill ha ett ännu strängare straff för ett slag med hedersrelaterat motiv än för ett slag av en svensk man?

– Ja det stämmer, det är meningen med Lex Fadime. Finns det hedersrelaterade motiv bakom ett brott ska det bedömas strängare.

Släkten och omgivningen står upp för den som slår, och det är ännu värre. Kvinnan blir fruktansvärt övergiven så det är ett ännu grövre brott.

Splittrad allians efter Centerns utspel

Tidigare i veckan röstade Centerpartiet för regeringens förslag om att de 9 000 ensamkommande kan få stanna i Sverige. Liberalerna står inte bakom frågan då de anser att endast de med asylskäl ska få stanna i Sverige.

– Dessa 9 000 har inte asylskäl och då ska de inte heller få stanna, säger Björklund.

Frågan har splittrat Alliansen.

Är det här slutet för Alliansen?

– Nej det är det inte. Jag kommer jobba varje dag fram till valet för att Sverige ska få en alliansregering och jag tror att vi kommer klara av att samarbeta trots detta.

Det var många personer som samlades framför scenen när Liberalernas partiledare höll sitt tal. Foto: Linnea Johansson.

I en ny mätning som publicerades på söndagen av Expressen, backar Socialdemokraterna och Moderaterna, och Sverigedemokraterna är nu det näst största partiet i landet.

Kommer L inte att samarbeta med SD om de blir Sveriges näst största parti i valet 2018?

– Nej, vi kommer inte förhandla med Sverigedemokraterna.

Men om de är Sveriges näst största parti, är det inte värt att lyssna på vad svenska folket faktiskt vill?

– Jo, det gör vi. Alla röster räknas lika. Alla partier har ju rätt till inflytande efter valresultat men varje parti väljer ju vilka man vill samarbeta med och vi kommer samarbeta med alliansen.

LÄS MER: Fi-ledaren svarslös om problemen i Järva: ”Jag kan inte svara på det”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset