Björklund och Lööf backar om att öppna för att SD  skulle kunna få viktiga poster som utskottsordförande.
Björklund och Lööf backar om att öppna för att SD skulle kunna få viktiga poster som utskottsordförande.

På torsdagen spreds nyheten om att Alliansen bestämt sig för att SD efter valet ska kunna få ordförandeposter i riksdagens utskott. Nu backar både Centerpartiet och Liberalerna från beslutet.

Vad har hänt?

I går rapporterade SVT om att Alliansen beslutat sig för att öppna upp för att Sverigedemokraterna skulle kunna få viktiga poster som utskottsordförande i riksdagen efter höstens val. Hittills har SD varit utestängda från de posterna.

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, sa till Ekot att M inte såg någon anledning till att SD inte skulle få möjligheten att kunna delta i valet av ordförande och vice ordförande-poster. Han fick även medhåll av Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson och av Andreas Carlson, gruppledare för Kristdemokraterna.

LÄS MER: Gör Metros valkompass: Vilket parti tycker som du?

Är inte Alliansen överens då?

Nej, det är de inte. Liberalernas partiledare Jan Björklund har tvärvänt och anklagat Tobias Billström för att bara ha presenterat delar av resonemanget som Alliansen haft i frågan.

– Jag är starkt kritisk till det, för det skapar bilden av att Alliansen kanske skulle vara beredd att göra upp med SD och sådant är inte fallet överhuvudtaget, det har aldrig varit aktuellt, säger han till nyhetsbyrån TT.

Även centerledaren Annie Lööf har backat från frågan och skriver att den är helt utagerad.

Vad säger Moderaterna och Kristdemokraterna nu?

Hittills har varken Moderaterna eller Kristdemokraterna kommenterat beskeden från Liberalerna och Centern.

LÄS MER: Jan Björklund: Därför kommer jag aldrig låta SD få makt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset