Svenske Jonas Björkman är ny tränare för kroaten Marin Cilic, som tog sig vidare från första rundan i US Open.
Svenske Jonas Björkman är ny tränare för kroaten Marin Cilic, som tog sig vidare från första rundan i US Open.

US Open har dragit i gång och vid sidan av banan står den tidigare världsfyran Jonas Björkman inför en ny utmaning: som tränare till kroaten Marin Cilic, som har seglat upp som ett av de heta namnen bakom Andy Murray och Novak Djokovic.Och Cilic började med en klar seger i första rundan.

Segersiffrorna mot Rogerio Dutra Silva, Brasilien, skrevs till 6–4, 7–5, 6–1.

En perfekt start för kroaten och hans svenske tränare:

– Jag tycker det är en otroligt häftig och inspirerande utmaning att kliva in som coach för Marin och jag hoppas kunna hjälpa honom med att finslipa detaljer så han kan uppnå sina mål och drömmar, säger Jonas Björkman till tennisbloggen Challenge.

"Sjukt imponerad"

Björkman har bara hunnit med att vara tränare för Cilic i ett par veckor, men har redan fått se honom (om än inte på plats) vinna Masterstiteln i Cincinnati.

– Jag var sjukt imponerad över hans positiva inställning inför finalen med tanke på att han slutade semifinalen klockan 02.00 på natten och somnade inte förrän strax efter 04.00. Men det fanns inga negativa tankar som till exempel gnäll på schemat utan han såg bara fram emot utmaningen att möta Murray vilket var imponerande.

Djokovic i kvarten?

Det var inte första gången som Cilic visade att han kan gå riktigt långt. 2014 stod han för en ordentlig skräll när han vann sin första och hittills enda grand slam-titel i just US Open.

Den här gången kan han få tuffast tänkbara motstånd redan i en eventuell kvartsfinal – titelförsvararen Novak Djokovic. Djokovic besegrade Polens Jerzy Janowicz med 6–3, 5–7, 6–2, 6–1 och möter tjecken Jiri Vesely härnäst.

Efter Djokovics första match i US Open ställs frågor om hans form. Serben kom till New York efter att ha haft en skada i vänstra handleden. Och under matchen kallades tränaren in för att behandla den högra armen. Djokovic syntes också grimasera när han slog sina hårda forehandslag.

– Det var bara i förebyggande syfte som jag fick behandling. Alltså, varje dag har sina utmaningar som man måste klara av. Efter allt jag gått igenom de senaste veckorna känns det skönt att vinna en match, säger Djokovic på presskonferensen.

För US Open-vinnaren från 2010 och 2013 blev det också en seger med 3–0 i set i den första rundan. Rafael Nadal skrev segersiffrorna mot uzbeken Denis Istomin till 6–1, 6–4, 6–2.

Kerber nollade motståndaren

Även tyskan Angelique Kerber tog sig lekande lätt vidare från den första rundan. Världstvåan på damsidan lät inte slovenskan Polona Hercog ta ett enda game innan hon gav upp vid ställningen 6–0, 1–0.

Kerber, som har chans att knuffa ner Serena Williams från världstoppen i årets sista grand slam-turnering, ställs i nästa runda mot fransyskan Alize Cornet eller kroatiskan Mirjana Lucic-Baroni.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset