Björn har förlorat sin pensionsförsäkring i branden.
Björn har förlorat sin pensionsförsäkring i branden.

Skogsägare har hittills förlorat skog till ett värde av ungefär 600 miljoner kronor i bränderna. En av dem var 72-årige Björn Brink som själv var med när delar av hans skog – hans pensionsförsäkring – gick upp i rök. "Jag hade tänkt att familjen skulle ärva, säger han.

– Ingenting kan man göra, man blir deprimerad, säger Björn Brink som har förlorat stora delar av sitt kapital vid den härjande skogsbranden i Ljusdal.

Ett blixtnedslag startade branden i det torra Ljusdalsområdet. I början var Björn Brink med och hjälpte till vid släckningen. Men när branden tilltog blev han och de andra tvungna att ge sig av och lämna brandslangarna eftersom de själva riskerade att bli kvar i branden, berättar han.

– Man blev ju lite skärrad. Elden dånade som ett reaplan, det var dramatik alltså. Sedan blir man ledsen, säger han.

LÄS MER: Nej, Sverige har inte tackat nej till rysk hjälp med bränderna

Numera får endast utbildad räddningspersonal vistas i området och Björn Brink och de andra skogsägarna har fått följa branden via satellitbilder.

– Det är bara att vänta, säger han.

Skog för sex miljoner

Under tiden har han kunnat se hur fler och fler av hans träd brunnit ner och han beräknar att han hittills förlorat skog för nära sex miljoner kronor.

– Jag hade tänkt att familjen skulle ärva. Jag köpte skogen billigt av min far så att han kunde leva på pengarna som pensionär och jag hade tänkt göra likadant, säger han.

– Men det är inte roligt att överlämna nedbrunnen skog till barnen. Det är inget kul, det är värdelöst. Det är ett livsverk som brinner upp, säger Björn Brink.

Alla har inte försäkring

Enligt Magnus Ståhl som är lokalordförande på Mellanskog i Ljusdal vet ännu ingen hur många skogsägare som har drabbats eftersom bara räddningspersonal får vistas i de brandhärjade områdena.

LÄS MER: Yitbareks gest till brandmännen – samlade in tusentals kronor

Dessutom fortsätter elden snabbt vinna mark och det är först när den stoppats som det går att veta hur många som egentligen drabbats. Samtidig är det först då som det verkliga arbetet för skogsägarna börjar.

– Skogsägarna har ett stort ansvar för eftersläckningsarbetet när räddningstjänsten beslutat att det är släckt, säger Magnus Ståhl och fortsätter:

– Då måste man vakta som brandvakt och kontakta försäkringsbolag när man har sett hur illa det är. Sedan gäller det att folk har försäkring, även om många inte har det.

LÄS MER: Bonde eldade vilt: ”Hade ingen aning om eldningsförbudet”

Björn Brink har försäkring, men han säger att han inte har en aning om hur mycket han kommer att få ersättning för.

– Vad jag förstår så har jag en bra försäkring, men jag har aldrig varit med om det här förut, så jag vet inte hur mycket jag får tillbaka. Det vet jag antagligen först om ett år eller två. Det är stora områden, många markägare och flera försäkringsbolag inblandade, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset