Björn Linder, 80, står vid sin hustrus grav. Nu vill han också dö.
Björn Linder, 80, står vid sin hustrus grav. Nu vill han också dö.

Björn Linders fru har dött i cancer och och han själv lider av en obotlig sjukdom. Nu vill han också dö.

Björn Linder, 80, bor ensam på gården i Krokom utanför Östersund, vilket även Östersunds-Posten rapporterat om. Det är tre år sedan hans fru Margareta dog i cancer. De hade då levt tillsammans i 51 år.

– Jag sitter här i min ensamhet på gården. Och undan för undan har min syn blivit sämre, säger Björn till Metro.

Sedan några år tillbaka har han drabbats av glaukom, en form av grön starr, som leder till att han får sämre syn och i värsta fall blir helt blind. Sjukdomen är obotlig. Körkortet blev han av med redan 2010, men då fanns Margareta fortfarande vid hans sida och kunde köra när de skulle någonstans.

Nya regeringen säger nej till att utreda frågan om aktiv dödshjälp 

– Visserligen har jag ju färdtjänst, men jag bor väldigt isolerat och jag måste ha ledsagare med mig när jag åker och handlar. Jag är ju 80 år, så man får väl räkna med det.

Ögonsjukdomen har även gjort honom ljuskänslig och han förklarar hur han har vänt på dygnet och gjort dagar till nätter, eftersom han har svårt för att vara ute i dagsljuset.

– Det är väldigt jobbigt det här, när man tidigare har haft en väldigt social tillvaro till att gå här i ensamheten.

Björn känner att han har haft ett rikt liv. Han är nöjd. Men nu vill han inte leva längre.

– Det jag är ute efter är att få en spruta och somna in i lugn och ro, i stället för att hamna på äldreboende. Jag har gett mig katten på att driva det här nu. Jag har själv varit polis och sett eländet med självmord och all tragik det medför. Varför kan man inte införa dödshjälp här?

”Dödshjälp handlar om medmänsklighet”

Han driver nu frågan om aktiv dödshjälp och berättar att reaktionerna är blandade.

– Det finns ju både de som inte begriper och de som har all förståelse. Ytterst är det politikerna som fattar beslut i sådana här frågor och jag vill få dem att begripa. Det är dit jag vill nå.

Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, säger att det inte har funnits något gehör bland de politiska partierna för att utreda frågan om aktiv dödshjälp.

– Vi har vid två tillfällen föreslagit en utredning, och då till två olika regeringar, men ingen har nappat, säger han.

Bakom lagen som förbjuder aktiv dödshjälp i Sverige finns en rad argument – och övergripande handlar det om människovärdet, säger Kjell Asplund.

Brittany, 29, valde att dö – somnade in i lördags

– Ett annat viktigt argument är att äldre och svårt sjuka inte ska behöva känns sig undanskuffade, som en belastning för familjen eller samhället och därför välja den utvägen. På andra sidan finns argumenten att man ska få bestämma allt mer om sin egen vård, det finns en ny patientlag som betonar det, och då undrar man varför man ska kunna bestämma över allting förutom sin egen död? Det är två skolor som står mot varandra, säger Kjell Asplund.

I samband med att flera medier i höstas rapporterade om det uppmärksammade fallet där dödssjuka Brittany Maynard, 29, valde att avsluta sitt liv, bekräftade den svenska regeringen för Metro att de inte planerar att utreda frågan om aktiv dödshjälp.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Dödshjälp