En studie visar att produktiviteten hos hemmajobbarna var 13,5 procent högre än för gruppen som gick till jobbet som vanligt.
En studie visar att produktiviteten hos hemmajobbarna var 13,5 procent högre än för gruppen som gick till jobbet som vanligt.

Kortare raster och färre sjukdagar. Björn Hedensjö skriver om att jobba hemifrån.

På ett jobb jag hade fick jag låta bli mina viktigaste uppgifter på själva arbetsplatsen. I det öppna kontorslandskapet knackade någon på min axel ungefär varannan minut – eller åtminstone kändes det så. Om jag till exempel skulle skriva något som krävde min koncentration, en inte oväsentlig del av mitt jobb, fick det helt enkelt vänta till jag kommit hem.

LÄS MER: Din kollega är ingen tankeläsare

Men att jobba hemma – med distraktioner från kylskåp, tv, sovrum och gud vet vad – kan väl knappast vara bra om man verkligen vill få något gjort, kanske du tänker. Stanfordprofessorn Nicholas Bloom bestämde sig för att undersöka just den saken, i en studie som involverade över 500 personer på ett call center. Dessa fick pröva att jobba hemifrån, och resultatet överraskade både forskargruppen och arbetsgivaren. Förutom att företaget sparade in stora pengar på kontorshyra visade det sig att produktiviteten hos hemmajobbarna var 13,5 procent högre än för gruppen som gick till jobbet som vanligt. Hemmajobbarna tog också kortare raster och hade färre sjukdagar.

Man ska inte dra för stora växlar på enstaka studier, och visst finns det yrken där fysisk närvaro är bra eller helt nödvändig. Men med ny teknik blir det på allt fler arbetsplatser möjligt att göra ett minst lika bra jobb via sommarstugans bredbandsuppkoppling som från kontorsgolvet. Arbetsgivare som har problem med detta bör fråga sig varför de är skeptiska till hemmajobb. Finns det verkligen några bra argument eller handlar det mest om ogenomtänkt moralism?

LÄS MER: Det finns konflikter som är viktiga

 

Fakta

Björn Hedensjö

Yrke: Journalist, författare och organisationskonsult

Bakgrund: Journalist som sadlat om till psykolog, chef i små och stora organisationer i många år.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset