Trots en hård inbromsning var det hopplöst att få stopp på bilen.
Trots en hård inbromsning var det hopplöst att få stopp på bilen.

På en landsväg mellan Sollefteå och Örnsköldsvik krockade Björn med en över hundra kilo tung björn. Det var hans första möte med det stora rovdjuret.

När Björn Berglund, 43, kom åkandes på väg 335 från Sollefteå mot Örnsköldsvik fick han sitt livs första möte med en något större björn, vilket även Sundsvalls tidning skrivit om.

– Vi var på en väldigt lång raksträcka och vid ett skogsparti kommer en björn utspringande på vägen. Från ingenstans så stod den bara där precis framför bilen, berättar Björn.

Trots en hård inbromsning var det hopplöst att få stopp på bilen, säger han. Björnen träffades på sidan och studsade en lång bit bort från bilen.

– Hela vänstersidan på fronten blev intryckt. Men som tur var hade jag en extraljusbåge framtill som ju tog en stor del av smällen. Annars hade bilen blivit ännu mer mos.

Björn och hans två vänner i bilen klarade sig utan skador, men björnen såg trots små rörelser ut att inte klara sig.

– SOS frågade om jag kunde bekräfta om den levde eller inte, men då sa jag att de får skicka hit en jägare eller polis för att avgöra det, jag kliver inte ut i onödan.

Har du krockat med något djur förut?

– Bara småvilt. Någon grävling, och någon räv och sådär men aldrig något så här stort, som en björn eller älg. Och hur ofta ser man en björn över huvud taget i dag?

När räddningstjänsten kom efter en dryg halvtimme var björnen avliden. Då gick Björn och hans vänner ur bilen och tog en bild med björnen.

– Man får passa på när man en gång i livet får se en björn och vågar sitta bredvid den också, sa han.

Naturvårdsverket uppskattade att det fanns runt 2800 björnar i Sverige år 2013.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset