Marit Bjørgen väntar sig frågor om annat än tävlingarna i och med Therese Johaugs avstängning.
Marit Bjørgen väntar sig frågor om annat än tävlingarna i och med Therese Johaugs avstängning.

Mycket är sig likt då världscupen i längdskidor drar i gång igen i Ruka i nordöstra Finland.Men ändå inte. Marit Bjørgen är tillbaka efter barnafödande. Däremot saknas hennes landslagskamrat Therese Johaug under sin avstängning under dopningsutredningen.

För norsk del är den här säsongsöppningen speciell. Marit Bjørgen visade vid den norska premiärhelgen att hon blir att räkna med igen. Men hon inser att det inte bara blir frågor om segrar och framgångar under vintern. Johaugs uppmärksammade dopningsfall, ännu inte färdigutrett, Martin Johnsrud Sundbys tvåmånadersavstängning och Norges sätt att använda astmamediciner finns med i bilden.

– Kanske man borde öva sin engelska lite. Frågorna lär dyka upp från utländska journalister, säger hon till norska nyhetsbyrån NTB vid träningspasset dagen före världscuppremiären i Ruka.

– Men det har inte varit något annorlunda hittills. Det kan hända att ledarna är mer förberedda på detta. För oss aktiva är det viktigast att ha fokus på det vi ska göra.

Ingen pressträff

Norge har ingen pressträff med aktiva i Ruka. Undantaget är Ingvild Flugstad Østberg, som är med på en internationell presskonferens. Något som ifrågasätts av inte minst norska medier.

Bjørgen har inte tävlat i världscupen sedan mars 2015 då hon vann tremilen i Holmenkollen. Vid juletid samma år föddes sonen Marius.

Missat träning

Nu gör 36-åringen internationell comeback. Hon kör både lördagens sprint och söndagens millopp, båda i klassisk stil.

– Jag är mest spänd på sprinten. Jag har varit skadad och det har blivit lite av spänst- och fartträning. Det är en tuff bana, det kanske är till min fördel, säger den forna skiddrottningen.

– Nu har jag möjlighet till två tuffa tävlingar på två dagar när Marius inte är på plats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset