Marit Bjørgen. Arkivbild.
Marit Bjørgen. Arkivbild.

Längdskidsäsongen närmar sig. Samtidigt utreds användningen av astmamedicin inom norsk skidåkning.– Vi kan bara hoppas att vi har gjort rätt, säger storstjärnan Marit Bjørgen.

Debatten tog fart när Martin Johnsrud Sundby i somras stängdes av i två månader för att ha brutit mot antidopningsreglerna när han inte ansökte om tillstånd för en astmamedicin. Norska elitåkare har också anonymt berättat att de erbjudits astmamedicin av det norska förbundet – trots att de var friska.

Marit Bjørgen välkomnar internutredningen som startats.

– Jag har glad att det har tillsatts en kommitté som ska se över våra rutiner. Kanske är det något som vi måste ändra på, men jag är säker på att vi gjort saker på ett korrekt sätt, säger hon.

– Jag hoppas att granskningen kommer med svar ganska snabbt. Det kommer säkert att ta fram till jul, men jag tror att ju fortare det går, desto bättre.

Bjørgen, som själv har astma, medger att frågan tynger världens bästa skidlandslag.

– När man läser om det i medierna ser man att folk spekulerar. Det är också tråkigt att man själv blir lite osäker om man har gjort rätt, säger hon.

Norge har fått frän kritik för hur man har hanterat astmafrågan. Häromdagen sade till exempel den svenska längdskidchefen Johan Sares att det börjar "lukta riktigt illa".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset