Ser du inte skillnad på en potatisskalare och en stjärnskruvmejsel men vill ändå bjuda dina vänner på middag? Vill du att matlagning ska var enkelt, bli gott och kräva minimalt med uppdiskning efteråt? Är du rik, lat och möjligtvis lite korkad? I så fall har du bara ett alternativ: att köpa dig till dina kockskillz.

Så här handlar du dig till en riktigt lyxig middag.

1. Köp kaviar

Finns det nåt lyxigare än kaviar och vodka? Skulle inte tro det. Dock har den ryska kaviaren förbjudits i Sverige på grund av utfiskning men det finns numera odlad finsk och italiensk som är mycket mer miljövänlig, men (nästan) lika dekadent. Förberedelserna är enklast möjliga. Gör bara som i en erotisk thriller från 80-talet och stoppa vodka i frysen ett par dagar innan festen. När gästerna kommer öppnar du kaviarburken, placerar den på is och tar fram lite småskedar. Metall sägs förstöra smaken så använd trä eller pärlemor. Är man riktigt cool använder man plastskedar – det är ju bara kaviar för tusentals spänn, vem bryr sig liksom? Häll upp den isiga vodkan, instruera gästerna att skopa upp lite kaviar med skeden, stoppa i munnen, pressa upp tungan mot gommen och skölja ner med vodkan. Se sedan hur deras ögon rullar tillbaka i huvudet.

2. Köp tryffel

Färsk tryffel är kanske det godaste, lyxigaste som finns. Dock kan man kanske tyvärr inte mumsa i sig en hel tryffelsvamp som den är utan man måste tillämpa åtminstone ett minimum av matlagning. Det är till exempel oerhört gott att bara riva en massa tryffel över en krämig äggröra, en enkel risotto eller en nykokt äggpasta med bara lite smör, salt och parmesan. Eller varför inte göra som i Piemonte och röra ihop en Fonduta con tartufi – ostfondue med tryffel. Ja, ni hör ju. Det är sjukt enkelt, bara smält 250 gram fontinaost med ett par matskedar mjölk och smör. Rör i tre äggulor, riv över sjukt mycket tryffel och servera med hårdrostat italienskt lantbröd som ni dippar i den ostiga, tryffliga härligheten.

3. Köp skaldjur och fisk

Om du frågar mig så måste den minst prisvärda lyxartikeln ändå vara färdigkokt hummer. Det är inte särskilt gott, det är lite mat och kostar lika mycket som en begagnad sommarbil. Mycket godare då att äta din fisk och dina skaldjur råa i form av sashimi. Och det är enkel: Bara gå ner till din fiskhandlare, fråga efter vilka grejer som är bra idag och vad som passar till sashimi. Gå hem, skiva tunt och servera med färskriven wasabi och soya. Otroligt enkelt och lyx på riktigt.

4. Köp wagyu

Kött är ju gott, problemet är ju bara att man i regel måste steka det. Och vad gör man om man inte pallar? Jo, man äter naturligtvis sitt kött rå. Till exempel i form av eb god råbiff med löjrom eller varför inte en carpaccio med parmesan och vit tryffel? Den absolut lyxigaste och godaste varianten av rått kött görs dock av wagyu och kallas niku-uni. Det består av ett litet ark nori med ett shisoblad på. På denna smetas lite färskriven wasabi och en supertunn bit vackert marmorerat wagyukött läggs på. Hela härligheten toppas av sjöborre, så kallad uni.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset