Christoffer Nyman.
Christoffer Nyman.

Allsvenskans hetaste anfallspar fixade SM-guldet åt Janne Anderssons IFK Norrköping förra året.Nu är Emir Kujovic i Gent och Christoffer Nyman i Braunschweig och managern har blivit förbundskapten.Det går att träffas ändå.

Landslaget är numera den gemensamma nämnaren och mötesplatsen för trion. Vem kunde tro det för snart två år sedan när IFK Norrköping var farligt nära att ramla ur allsvenskan?

– Inte jag i alla fall, säger Nyman.

Efter nio mål i årets serie lämnade han i förra veckan sin moderklubb för äventyret i en klubb på uppgång i tyska andraligan. Några dagar senare konkurrerar han om en plats i landslaget när VM-kvalet drar igång mot Nederländerna på tisdag.

"Inte landat än"

– Det har varit stressigt, men samtidigt väldigt roligt. Allt hände samma dag. Jag skrev på (för Eintracht Braunschweig) och blev uttagen. Jag tror inte att jag riktigt har landat än, men det är fantastiskt kul. Jag blev lite förvånad över att bli uttagen, men är samtidigt stolt och glad, säger Nyman.

Men varken han eller Kujovic tror att de har några som helst fördelar när Janne Andersson sätter sig för att pilla ihop elvan som startar på Friends. Däremot ger det ett litet försprång, en något lättare inkörning. De vet vad Andersson står för, vad han kräver, både på och utanför planen.

Så sent som i slutet av maj var alla tre fortfarande i Norrköping.

TT: Underlättar det?

– Det gör det väl. Man får en lite trygghet med Janne och andra ledare (målvaktstränaren Maths Elfvendal, psykologen Daniel Ekvall, fysioterapeuten Dale Reese) från Norrköping. Janne vet ju vem jag är, både på och utanför planen, säger Nyman.

Gläds med Nyman

Kujovic plockades in i landslaget av Erik Hamrén redan förra hösten och var med i EM-truppen. Han gläds över att Nyman får chansen.

– Jag är mycket glad för hans skull. Det är välförtjänt. Han har varit grym senaste året och även den här säsongen.

Frågan är nu hur mycket IFK Norrköping det blir över landslaget under Janne Anderssons ledning.

– Svårt att säga. Janne har ju sina idéer, men det var väldigt lyckat i IFK. Vi får väl se hur mycket han tar med sig därifrån. Det som är likt är hur vi ska behandla varandra, passa tider och sånt, säger Nyman.

Kujovic fyller i:

– Janne har sin filosofi och den tror jag att han kommer att ha här också, men man kan inte bara ta in det man hade i Norrköping här. Man får se till vilka spelare man har, vilka vi möter och så, men jag tror inte att han ändrar sitt grundtänk allt för mycket.

Trög start i Gent

Kujovic har bara spelat en handfull minuter i belgiska ligan sedan övergången till Gent.

– Jag hade velat spela mer och tycker att jag borde ha spelat mer, men jag måste ha tålamod. Jag kom lite på efterkälken eftersom jag kom ner tre veckor in på deras försäsong.

– Jag är spelsugen. Zlatan (Ibrahimovic) har slutat och min spelstil kanske är mest lik hans av anfallarna här. Det är ett bra läge för mig att kliva fram och jag hoppas att jag får chansen.

TT: Vad tycker du man kan kräva av det här landslaget med ny ledning och många nya spelare?

– Svårt att säga, man får ge det lite tid. Vi vill att det snabbt ska gå så bra som möjligt, men man får ha lite tålamod. Det är nya ledare och flera etablerade spelare som har slutat. Jag hoppas att man har tålamod om det inte blir bra direkt, säger Kujovic.

Janerik Henriksson/TT
Emir Kujovic.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset