Blåljussabotage kan bli ny brottsrubricering, enligt förslag som presenterades i Almedalen.
Blåljussabotage kan bli ny brottsrubricering, enligt förslag som presenterades i Almedalen.

För att öka skyddet för polis och annan blåljuspersonal kan det snart införas en ny brottsrubricering: blåljussabotage. Något som regeringens utredare avslöjade på onsdagen.

Sju av tio poliser upplever att våldet mot dem har ökat, enligt en undersökning av Polisförbundet som publicerades förra veckan. Det är framför allt poliser som arbetar i utsatta områden som upplever våldsökningen.

Våldsamt motstånd, sten- och flaskkastning samt beskjutning med fyrverkerier är något som många poliser tvingas utstå under arbetstid, enligt undersökningen.

För ett halvår sedan fick riksåklagare Anders Perklev i uppdrag att utreda hur det straffrättsliga skyddet för poliser och annan blåljuspersonal ser ut och om skyddet kan behöva förstärkas. Ett uppdrag som ska redovisas i slutet av juni nästa år.

LÄS MER: Sex greps efter stenkastning mot polishus

Men under ett seminarium i Almedalen på onsdagen avslöjade Anders Perklev ett förslag som kan komma att läggas fram, rapporterar Sveriges Radio.

– Det vi tittar på är en ny sabotagebestämmelse som skulle kunna benämnas blåljussabotage som skulle kunna straffas hårdare. Avsikten är att ge en tydlig signal, att de här väldigt viktiga samhällsfunktionerna ska vara okränkbara, säger Anders Perklev enligt SR.

Beskedet från utredaren togs emot positivt av rikspolischefen Dan Eliasson.

– Vi måste markera knallhårt att det inte är okej. Sedan är det inte det enda svaret, säger rikspolischefen enligt SR.

LÄS MER: Polisbilar utsattes för stenkastning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset