Flera får skador av att raka sig enligt en ny studie, bland annat brännskador och blödande sår.
Flera får skador av att raka sig enligt en ny studie, bland annat brännskador och blödande sår.

Var fjärde som rakar eller ansar könshåren skadar sig, enligt en ny studie. Det är vanligast att skador uppstår om du låter någon annan rakar dig.

En fjärdedel av de som rakar sig mellan benen får skador, det skriver Vetenskapsradion som hänvisar till en ny amerikansk studie.

Över 7 000 amerikaner, både män och kvinnor mellan 18 till 65 år deltog i undersökningen. Av de som deltog tog 75 procent bort könshår genom bland annat laser, vax eller rakning. Störst risk att skada sig är det om du låter någon annan raka dig eller om du ligger ner under rakningen.

LÄS MER: Myter och fakta om att raka könshåret

Blödande sår var den vanligaste skadan följt av brännskador och utslag. Men studien visar att endast drygt en procent av skadorna var så pass allvarliga att personen fick uppsöka vård. Däribland för större skärsår, blodförgiftning eller infektioner.

LÄS MER: Ny studie ger hopp om bot mot gonorré

Samma forskare har nyligen visat att de som rakar sig mellan benen har en ökad risk att få könssjukdomar. Rakar du dig mer än elva gånger per år ökar risken fyra gånger vad gäller att drabbas av bland annat syfilis och herpes, rapporterar Vetenskapsradion.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset