Kvinnornas roller har stor betydelse i "Black Panther".
Kvinnornas roller har stor betydelse i "Black Panther".

”Black Panther” är filmen som krossar rekord efter rekord. Öppningshelgen var en av de mest inkomstbringande genom tiderna. Det är också Marvels första svarta hjälte att få en egen fristående film. Tre av den banbrytande filmens stjärnor, Lupita Nyong'o, Danai Gurira och Michael B Jordan, pratar om varför det var på tiden.

Även om det kan tyckas som att det finns fler superhjältar än vi kan hålla koll på dessa dagar så är den här superhjälten annorlunda. En svart kung, T’Challa, som också är superhjälten Black Panther, styr över den fiktiva högteknologiska afrikanska nationen Wakanda och är omgiven av kvinnliga krigare. Titelrollen spelas av Chadwick Boseman – men de kvinnliga rollerna i filmen är minst lika viktiga.

– Det faktum att det här manuset rymmer mer än en kvinna och mer än ett kvinnligt perspektiv är ett kraftfullt ställningstagande, säger en av filmens stjärnor, Oscarsvinnaren Lupita Nyong’o, och fortsätter:

– Vi alla är unika i filmen och vi är var för sig mäktiga och när vi möts blir det en enastående syn. Särskilt för unga barn, särskilt för unga tjejer. Makt tar sig inte i uttryck på samma sätt hos oss alla och du kan se det, du kan identifiera dig med någon av kvinnorna. Och vi ser hur de här kraftfulla kvinnorna stödjer ”Black Panther” utan att han måste minska sin egen makt. Det är en idealisk bild att sträva efter i världen.

LÄS MER: ”Succésiffror för ‘Black Panther'”

En av dessa kvinnor är Okoye, chefen för kungens specialförband bestående av enbart kvinnor, och spelas av ”The walking dead”-stjärnan Danai Gurira.

– Det finns så mycket saker i den här filmen som är aktuellt och relevant som man inte ens skulle förvänta sig. Folk undrar när vi spelade in filmen för att vi tar upp så mycket av det som händer just nu, säger hon.

En annan sak som var viktig för både Lupita Nyong’o och Danai Gurira var firandet av afrikansk kultur, alltifrån språket till kläderna.

LÄS MER: ”Här är 5 biofilmer att fly vinterkylan med”

Den representationen spelar också stor roll för Michael B Jordan, ”Creed”-stjärnan som spelar Black Panthers rival Erik Killmonger.

– Inspirationen till små barn, små killar och tjejer som kommer att titta på det här, det var väldigt viktigt för mig. Alla barn som kommer att se den här filmen och känna känslan av stolthet över vilka de är och var de kommer ifrån och deras arv och kultur, jag tycker att det är oerhört viktigt, säger han och fortsätter:

– Identitet är oerhört viktigt, jag känner att jag kan se varje barn se det här och känna sig bemyndigad på något sätt. Jag hoppas att den här filmen kommer att starta många samtal om att förstå skiljaktigheter, komma från olika platser, och förstå varandra.

Laura Harding / Press Association / The Interview People / Översättning och bearbetning: Natalie Demirian

Fakta: ”Black Panther”

Handling: T’Challa, som också är superhjälten Black Panther, återvänder till sitt hemland, det isolerade och högteknologiska afrikanska landet Wakanda, för att bli dess kung. En gammal fiende dyker upp och T’Challa dras in i en konflikt som hotar inte bara Wakanda, utan hela världen.
Regi: Ryan Coogler.
Medverkande: Chadwick Boseman, Michael B Jordan, Lupita Nyong’o med flera.
Aktuell: Fick svensk biopremiär den 14 februari.

Källa: Svensk Filmdatabas

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om film