Möt ön med många personligheter. Surfarnas paradis är också SPA-älskarnas Mecka. Med så mycket att erbjuda är det svårt att förstå varför vi nordbor snöat in oss på Thailand. Metro Resor drar österut.

Det brukar börja med en bit kustremsa där vågorna är den dragande attraktionen. När surfarna väl är på plats är det som att en hel radda sköna inslag följer i deras fotspår. Surf lodges, wifi-zoner, ecocaféer och ölhak – allt innan Starbucks anländer brukar kallas genuint.

Flera orter på Bali har genomgått denna process. Vissa delar som Canggu och Uluwatu har fortfarande hög hippfaktor och lågt tempo. På andra orter som Kuta och Seminyak har hamburgerkedjorna flyttat in, och därmed flip-flop-butiken, strandsäljarna och kommersen.

 

Bali genomgår en renässans för tillfället bland väl beresta cosmopoliter. Länder som Thailand, Kambodja och Vietnam har varit oerhört framgångsrika med att dra västerländska turister de senaste 20 åren. Bali var aldrig helt uträknat och jag konstaterar snabbt att de senaste två decenniernas snooze är över.
Denna gröna och livliga ö står på varje backpackers och surfares önskelista. Med eller utan surfingbräda är Bali fortfarande ett smörgåsbord för livsnjutaren.

 

Här listar vi några givna aktiviteter, restauranger och boenden för alla sällskap och tillfällen

Surfresan

Att göra
Bemästra vågorna
På Balis sydvästra kust har dedikerade surfare och deras entourage länge dragits till Canggu. Numera finner du härliga surfing lodges, restauranger med ekoprofil och ställen med hög designprofil. Här tillbringas dagarna inte helt otippat i vattnet. Hyr en bräda, eller ta surflektioner – hur som helst vill du dela någon surfanekdot i baren på kvällen.

Boende
Surflodge Limasan, Canggu
Förstå mig rätt, svenskägda Limasan har mycket mer än svenska vibbar. Det är inte för svenska kaffet man checkar in här. Istället råkar det här vara ett hippt och supersnyggt hotell med höga chillvibbar.
surflodgelimasan.com

Mat
Potato Head, Seminyak
Legenden som drar sin publik från hela världen. På denna pampiga och postmodernistiska beach club är stämningen hög och musiken dansvänlig. Dag som kväll kan du hänga vid poolen, ta en bit mat eller sippa på en tjusig cocktail.

Familjeresan

Att göra
Ubud
Moderna äventyrare, med kärlek för både vildmark och bekvämlighet, väljer Ubud på sin Baliresa. Forsränning på floden Ayung är ett måste. Tät djungel på varje sida ramar in denna 1 mil långa färd. Monkey Forrest är ett annat dragplåster, där apor och turister går hand i hand under de jättelika trädkronorna.

Boende
Villa Teresa, Canggu
Även på familjeresan kan det vara smart att välja ett boende utanför de hektiska turistorterna Kuta och Seminyak. I närheten av surfparadiset Canggu finner du gästvänliga Villa Teresa, som med sina gemytliga bungalows är nära till allt. Till kvällen är det enkelt att ta en taxi in till restaurangtäta Seminyak.
Mat
Mexicola, Seminyak
Korsbefruktningen indonesiskt-mexikanskt kan verka långsökt. Men den dominerande australiensiska turismen på ön har en kärlek för allt mexikanskt. Av många bra alternativ är Mexicola ett spännande och livligt ställe. Alltid lika mycket folk och stora bord tillåter generösa familjemiddagar och nya bekantskaper.

Kärleksresan

Att göra
SPA, Uluwatu
Kör man så långt söder ut man kan komma på ön, hamnar man i vackra Uluwatu. Pittoreska klippformationer och undangömda vita stränder kännetecknar denna dramatiska del av Bali. På SPA-fronten finns det massor av alternativ ofta i anslutning till hotell.

Boende
Tanadewa Luxury Villa & SPA, Nusa Dua
Tripadvisor-hypat boutiquehotell nära Denpasar och flygplatsen. Perfekt utgångspunkt för kärleksparet som vill upptäcka flera delar av Bali. Ett bra tips är att testa flera olika hotell på denna fullspäckade SPA-destination. Två nätter på gemytliga Tanadewa sätter ribban för semestern, då alla villor har egen plunge pool till överkomligt pris.

Mat
KuDeTa, Seminyak
Få Balientusiaster har missat charmen och glamouren kring KuDeTa. Med perfekt läge mellan strand och Seminyaks hetaste matkvarter, lockar beachklubben en välklädd publik i alla åldrar. Att käka sushi på cabanas vid solnedgång har aldrig känts så lyxigt.

Bali

Långresor
Fler svenskar väljer långresan. Enligt Vings bokningsstatistik ökar långresorna under sommarhalvåret. Mest ökning gör Bali dit 53 procent fler har bokat sin sommarresa jämfört med i fjol.

Så tar du dig hit
Endast en mellanlandning med Qatar Airways och Emirates från Stockholm respektive Köpenhamn.

Bästa tid på året
Apri-oktober är torrast men under vinterhalvåret regnar det någon enstaka timme/dag.

metroresorfacebook

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset