Julen står för dörren och adventsfiranden och julshower avlöser varandra i skolan och på fritids. Det är fantastiskt att det ordnas mysiga och trevliga aktiviteter för föräldrar och barn – men måste allt vara just i december? Allt går inte att hinna med, skriver Sophia Bartelson, förälder och lärare.

Nu är det adventstider och alla vill ordna något mysigt och trevligt för barnen. Skolan vill ha en avslutning med fika, förskolan en utflykt, fritids en julshow och knattefotbollen en rolig tävling. Gott så. Men snälla – blanda inte in oss föräldrar!

Missförstå mig inte nu. Jag tycker förstås att det är fantastiskt att se mina barn på en uppvisning eller att fika med dem och deras kompisar, men just i adventstider blir det bara ett stressmoment. Jag vet inte hur många gånger jag varit dubbelbokad och tvingats välja mellan ena eller andra barnets föräldraaktivitet. Eller hur ofta vi fått avstå från vänners lussefika och glöggmingel med familjen för att det var avslutningsfest med någon aktivitet då. Viktigt för det barn som går på aktiviteten, men medsläpat syskon hade haft betydligt roligare på familjefesten, med barn som hen känner.

► LÄS MER: 10 saker förskollärare stör sig på hos föräldrar

Och så alla matsäckar och knytkalas. Man förväntas ha med sig något hembakat, men de flesta föräldrar ser lika skamsna ut som jag när de plockar upp sin påse med köpebullar. Sannolikt inköpta på språng när de kastat sig iväg tidigare från jobbet för att hinna till aktiviteten. För oss som är två föräldrar är det svårt nog (det är ju inte alla som i varje läge styra om sin arbetstid och till exempel vara i barnens skola klockan 15). För den förälder som är ensam måste det vara en ren plåga. För att inte tala om kostnaden för allt detta fikande, presenter till fröknar, ledare, och så vidare. För den som måste vända på varje krona för att få ihop till julklappar till barnen kan det inte vara roligt att se hundralapp efter hundralapp fara iväg på annat.

Varför inte sprida ut aktiviteterna över året istället? De flesta av oss kan och vill ta ledigt en eftermiddag för våra barn någon gång ibland. Man inte åtta-tio gånger samma månad! Om det där kalaset på fritids går av stapeln i oktober istället så behöver kanske inte något barn stå i ett hörn och gråta när det visar sig att just hennes föräldrar inte hann den här gången (jo, jag har fått trösta en och annan kompis till mina barn i sådana situationer).

Och när barnen ska få åka skridskor en dag måste man faktiskt inte alltid avbeställa skolmaten och beordra matsäck hemifrån. Jag är själv lärare och vi låter nästan alltid skolköket skicka med pastasallader istället. Då behöver inte barnet med en långtidssjukskriven ensamstående mamma låtsas vara förkyld och stanna hemma.

► LÄS MER: "Sluta ta med era magsjuka ungar till förskolan"

Vi föräldrar älskar våra barn. Vi är intresserade av deras skola och fritids. Vi vill se pysslet de gjort på förskolan. Vi går gärna och hejar på deras matcher eller lyssnar på uppspel med gitarren. Men om allt detta måste ske i advent förvandlas tyvärr njutningen i att umgås med barnen till en hets om vem som kan ta ledigt flest gånger, baka mest kladdkaka, följa med på störst antal utflykter. Och så slutar det med att mammor och pappor inleder julen med ett gigantiskt dåligt samvete. Och sannolikt också rätt många barn som är besvikna över den där julshowen när pappa var tvungen att jobba. Vem vinner på det?

Sophia Barthelson

Förälder och lärare i Lidingö kommun

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset