Babyn föddes ombord på ett flygplan tillhörande det turkiska flygbolaget Pegasus. Arkivbild.
Babyn föddes ombord på ett flygplan tillhörande det turkiska flygbolaget Pegasus. Arkivbild.

Bland molnen mellan Turkiet och Sverige kom en ny människa till världen. Wafaa Galia fick plötsligt kraftiga värkar och födde sonen Amer på flyget från Istanbul.– I den stunden glömde jag att vi befann oss på ett flygplan, säger tolken Nisrin Hajar Sabuncu, som fick agera barnmorska.

Det var inte långt kvar till Stockholm när hon märkte att något var på gång bakom henne i planet. Det var en kvinna från Syrien som verkade ha problem. Eftersom Nisrin Hajar Sabuncu pratar arabiska gick hon dit och frågade vad som stod på.

– Kvinnan sade att hon hade värkar, att hon var är gravid. Jag trodde att hon var i sjätte månaden. När hon sa att hon var i nionde blev flygpersonalen oroliga och bad piloten att nödlanda i Ukraina, säger Nisrin Hajar Sabuncu till TT.

Förlöste barnet

Men den blivande modern, Wafaa Galia, ville fortsätta färden och planet gick inte ned. Snart hade värkarna satte i gång på allvar och ingen läkare fanns ombord.

– Hon började gråta. Jag var så orolig för henne, att det skulle hända henne eller barnet någonting.

När det var 50 minuter kvar till Arlanda förstod Nisrin Hajar Sabuncu att det var dags. Tillsammans med en annan kvinna på planet, en utbildad undersköterska, lade de ut filtar på golvet och hjälptes åt med att förlösa barnet.

– Vi bestämde oss att göra vårt bästa. Då börjar mamman skrika och barnet kommer ut. Det tog tre minuter. Flygpersonalen blev helt chockade och gick därifrån, säger Nisrin Hajar Sabuncu.

– I går var även jag chockad, men nu skrattar jag.

Klappade händer

När lilla Amer, som pojken fick heta, väl kommit ut började passagerarna att klappa händerna.

– Undersköterskan lade bebisen på hennes mage. I den stunden glömde jag att vi befann sig på ett flygplan.

Nu bor mamma Wafaa Galias övriga barn tills vidare hos Nisrin Hajar Sabuncu, som också hälsat varit på sjukhuset och hälsat på.

Wafaa Galia berättar för Aftonbladet varför lillebrodern fick namnet Amer.

– Det är efter hans pappa som dog för två veckor sedan. Han hann aldrig träffa sin son, men jag vill att han alltid ska minnas hans namn.

Privat
Systern Maja med Amer ombord på flygplanet.
Privat
I luften mellan Turkiet och Sverige kom en ny människa till världen. Wafaa Galia fick plötsligt kraftiga värkar och födde sonen Amer på nattflyget från Istanbul.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset