När en hyresvärd såg att en 53-årig man hade ett utländskt efternamn var det inte längre aktuellt med uthyrning. Nu har mannen fått upprättelse i hovrätten, flera år senare.

Det var för tre år sedan som 53-åringen såg en Blocket-annons om en ledig lägenhet utanför Helsingborg,   skriver Hem&Hyra

Han lämnade in sin intresseanmälan via ett personligt ombud och fick av den privata hyresvärden ett positivt förhandsbesked. Men när värden senare såg 53-åringens personuppgifter fick mannen ett kort mejl där det stod att lägenheten inte längre var aktuell för honom att hyra.

"Är inte intresserad, vill bara ha svensktalande hyresgäster", stod det i svaret, enligt Hem&Hyra.

LÄS MER: "Kulturhus anmäls för diskriminering"

53-åringen talar dock svenska och har bott i Sverige under en lång tid. Han vände sig till Diskrimineringsombudsmannen som menade att det var lönlöst att driva ärendet vidare.

Byrån Malmö mot diskriminering tog sig då an fallet. Målet togs upp i tingsrätten där det beslutades att hyresvärden hade rätten på sin sida.

LÄS MER: "Nobbat bröllop var diskriminering" 

53-åringen stod på sig och överklagade beslutet. Nu har hovrätten sagt sitt och kommit fram till att mannen har rätt. I sitt beslut skriver de att det i mejlen framkommer att 53-åringen blivit sämre behandlad av hyresvärden på grund av sin etniska tillhörighet. 

Hyresvärden ska därmed betala 22 000 kronor samt ränta till 53-åringen för den kränkning som diskrimineringen har inneburit.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott