Petra har på sig polo från Softgoat,  1 295 kronor, byxor, från Zara, 699 kronor  och väska från Stella McCartney, 6 999 kronor.
Petra har på sig polo från Softgoat,  1 295 kronor, byxor, från Zara, 699 kronor  och väska från Stella McCartney, 6 999 kronor.

I takt med att mörkret faller går vi mot mörkare och murrigare färgskalor. En av höstens största trender är den monokroma. Metros modechef Petra Tungården har letat upp favoritplagg från hela gråskalan.

Modehusen världen över bjöd på enfärgade looks u­nder visningarna, där den gråa färgskalan var en av de mest uppmärksammade och belysta. 

Våga bära trenden från topp till tå och lek i stället med materialval och nyanser för att skapa kontraster. 

Spännande mönster eller teman är kul att använda i en monokrom outfit. Just nu ser vi mycket ränder, hundtandsmönster och roliga materialmixar i butikerna. En monokrom stil ger dessutom illusionen av en längre figur. Låt gärna skor och accessoarer matcha resten av kläderna för att förstärka effekten. 

I höst ser vi många nya spännande material, som de stickade byxorna som just nu svämmar över i butikerna tillsammans med de matchande överdelarna. 

V­åga blanda otippade materialval som tunt silke och grov bomull, mjuk ull och kraftigt läder. Vill du bryta av det gråa så passar det utmärkt med höstens dova pasteller. 

Grått  gifter sig även fint med både burgundy och skogsgrönt som också är två av hösten mest hajpade färger. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset