Besök Design Sight.
Besök Design Sight.

Shoppa japanskt hantverk och ät sushifrukost i Tokyo. Bo femstjärnigt i sagopark. Tidningen Res reporter Maria Ahlgren är Tokyobo sedan 2006. Här får du hennes bästa tips.

Konsthallen Design Sight.

Four Seasons.

Hotell Four Seasons ligger i sagoparken Chinzan-so. Här möts klassisk europeisk elegans och japansk mystik
på ett raffinerat sätt.

Shoppinggalleria
med lokala designer

2k540 Aki-Ora Artisan
Östra Tokyo vinner allt fler poäng bland kultur- och design­publiken. Nyligen öppnade 2k540 Aki-Ora Artisan, en shoppinggalleria av basar­stuk, under tågspåren mellan stationerna Akihabara och Okachimachi. Botanisera bland lokala designer, hantverksateljéer och märken av mer arty karaktär. Japanska leksaker, kimonos från konstnären Hiroko Takahashis Hirocoledge m.m. Stängt onsdagar. 5-9-23 Ueno, Taito-ku, Akihabara, Okachimachi eller Tokyo (Yamanote Line)
www.jrtk.jp/2k540

Bli hänförd
av arkitekturen

21 21 Design Sight
Man misstänker att en konsthall är intressant om det japanska modets gudfader Issey Miyake är en av styrmännen. Gå hit, bli hänförd av arkitekturen (signerad Tadao Ando), av idéerna och av den pedantiskt välskötta parken som omger museet. Fikar efteråt gör du i hypermoderna shoppinggallerian Tokyo Midtown (missa inte den gigantiska Mujibutiken på bottenplan). Öppet mellan 11.00 och 20.00, stängt på tisdagar.
9-7-6 Akasaka, Minato-ku, Roppongi
www.2121designsight.jp/en


Bo nära pagoder
och kejsarpalats

Four Seasons Tokyo at Chinzan-so
Centrala Tokyos kanske vackrast belägna hotell är femstjärniga Four Seasons i sagoparken Chinzan-so. Med pagoder och kejsar­palats runt knuten, flammande koifiskar och eldflugor, samt träd som färgkodas naturligt varje säsong är det svårt att tro att shop­ping och krogkommers ligger bara minuter bort. Hotellet har ett eget onsen, för heta källbad, och ett välrenommerat spa. Här möts klassisk europeisk elegans och japansk mystik på ett raffinerat sätt.
www.fourseasons.com/tokyo

Retrocharmig
barinrättning

Ebisu Tachinomiya
En tachinomiya är en enkel bar som företrädelsevis består av ståplatser. Priserna är låga, och mingelfaktorn liksom promillehalten slår ofta i taket. En pärla för den som vågar sig bort från engelska menyer och internationella klientel är denna retrocharmiga inrättning i Ebisukvarteren, ståbarernas hemvist. Billiga men åh så goda grillspett (varning dock för inslag som rå lever!) står till buds, liksom öl, sake och den berömda goldfish­cocktailen med shisolöv och chili.
1-1-6 Ebisu Minami, Ebisu www.tachinomi-ya.com

Bra sushiställen
utanför marknaden


Tre sushifavoriter
i Tsukiji

Fiskmarknaden i Tsukiji är en legend och känd som världens främsta i sitt slag. Med gryningen kommer kommersen, och sushifrukost på någon av de många små restaurangerna är en klassiker. Men ibland känns det bara inte rätt för en ostmacka-och-Yoggi-svenne att börja dagen med rå fisk och knivskarp wasabi. Utanför marknadens innersta kärna ligger många ställen som håller öppet även lunch- och kvällstid. Här är tre hak att kolla in. Alla nås via Hibiya Line (station Tsukiji).
Sushi Sen
Öppet 24 timmar, känt för superb tonfisk och våldsamt osmickrande belysning.
Akimoto Building 1F, 6-23-12 Tsukiji, Chuo-ku

Sushi Ichiban
Finfin kockens meny för två för omkring 300 kronor.
4-13-15 Tsukiji, Chuo-ku

Tama Sushi
All-you-can-eat-dealen gör detta till en favorit bland seriösa sushifantaster.
1-9-4 Tsukiji, Chuo-ku

LÄS HELA CITYGUIDEN PÅ TIDNINGEN RES HEMSIDA

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset