I samband med flera avslöjanden om hur mycket information du faktiskt ger ut när du surfar på nätet är det många som undrar hur de ska bli mer anonyma. Så här gör du.
Disclaimer: det är i princip helt omöjligt att bli fullständigt anonym på internet. Men de här tre stegen är en början.

1. Blockera tredje-partscookies

Vad är det för något?

Många webbsidor använder sig av kakor. Det är små bitar av information som läggs på din dator när du surfar på en webbsida, och som webbsidan sedan kan använda sig av för att veta vad du gjort på webbsidan tidigare, till exempel om du redan loggat in på Facebook senaste gången du besökte sidan.

Det finns många sorters kakor, en sort brukar kallas för tredjepartskakor. De är i sig inte annorlunda från vanliga kakor, men kommer från andra webbsidor än de du faktiskt besökt. Det kan till exempel vara så att en reklamannons på en webbsida också lägger en cookie på din dator.

Varför skulle du vilja blockera dem?

Tredjepartskakor kan användas av annonsörer för att spara din webbhistorik. Besöker du en annan webbplats som har samma reklambanner som den första du besökte kan annonsören tids nog bygga upp en profil över vem du är och hur du surfar, någonting som kan anses vara integritetskränkande. Varje gång du besöker en webbsida som till exempel har en ”gilla”-knapp skickas information om ditt besök till Facebooks annonsörer, till och med om det gäller en myndighetswebbsida eller om du inte ens klickar.

Så här gör du.

De flesta webbläsare har en inbyggd möjlighet att blockera tredjepartskakor. Lättast är dock att installera ett webbläsartilägg som Ghostery, som finns till både Firefox och Chrome och blockerar alla så kallade spårare när du surfar.


► LÄS MER:  Näthataren glömde bort att vara anonym – se hans hyllade svar
 

2. Sök anonymt på nätet

Är inte mina sökningar anonyma?

Använder du en sökmotor som Google, Bing eller Yahoo kommer företaget bakom att samla in information om vad du sökt på, för att annonsörer ska kunna skicka riktad reklam till dig utifrån vad du sökt på tidigare. Profilerna blir mer exakta ju mer du surfar och ju fler olika tjänster du till exempel har kopplade till ditt Google-konto.

Så här gör du.

Ett relativt enkelt sätt att söka mer anonymt på är att använda dig av en sökmotor med stort fokus på integritet. Exempel på sådana är DuckDuckGo eller StartPage. Testa dig fram och se om du gillar någon.
 

3. Göm din IP-adress med VPN eller TOR

Vad är en ip-adress?


En ip-adress är din dators ”personnummer” på internet. Varje dator som är uppkopplad till internet har en egen ip-adress.

Varför skulle jag vilja gömma den?

Det är egentligen bara polisen och din internetleverantör som direkt kan spåra dig via din ip-adress. Men annonsörer och andra som skulle vilja spåra dig kan genom att följa din ip-adress bygga upp information om vem du är, och vilka sidor du befunnit dig på.

Så här gör du.

En VPN-tjänst är en tjänst som enkelt anonymiserar dig. Svenska VPN-tjänster som Mullvad eller Anonine kostar ungefär 50 kronor i månaden och är enkla att använda. Välj en eventuell VPN-tjänst noggrant, det är viktigt att du känner att du kan lita på den.

Vill du vara ännu mer anonym kan du ladda ner TOR, som i praktiken är en webbläsare som gör dig i princip så anonym som det går. Webbläsaren är icke-kommersiell och du kan ladda ner den gratis. Ditt internet kommer dock gå mycket långsammare när du använder den.

► LÄS MER:  "Ingen allmän rätt att vara anonym"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset