Det är inte bara du som känner dig frusen och utsvulten på solljus – det gör även potatisen, jordgubben och tomaten. Årets säsong för våra midsommarfavoriter är sen – men odlarna är hoppfulla.

TT/Montage

Våren har varit regnig och kall. Maj månad var på vissa platser den blötaste på 200 år. 

– Det har funnit värre år med frost i juni. Det är ett kallt år men inte ett extremt år, säger Sven-Olle Olofsson, odlare från Bjärred i Skåne och verksamhetsledare för Odlarlaget.

För potatis och jordgubbar som växer på friland har bristen på ljus och värme gjort säsongen en till två veckor senare. Grönsaker som växer i växthus som jordgubbar och tomater dras fortfarande med att januari och februari bjöd på få soltimmar.

Midsommar ligger dessutom nästan en vecka tidigare i år än vanligt. Men även om förutsättningarna inte är perfekta, kan du vara trygg till midsommar, lovar odlarna.

– Det kommer finnas jordgubbar och färskpotatis vid middsommar, säger Sven-Olle Olofsson.

Potatis

Ett  midsommarbord  utan svensk  färskpotatis  är inget  midsommarbord . Redan för en månad sedan skördades de första potatisarna som växt under plast och de som helt drivits upp i  växthus  har funnits ännu längre. Men den stora  potatismassan  som växer på  friland  har ännu inte dykt upp och det är ovanligt sent. 

–  Varje  dag fram till midsommar har betydelse. Kommer det värme kommer det större mängder. Det kommer att finnas, men frågan är hur mycket, säger Sven-Olle  Olofsson .

Med lite tur blir faktiskt  potatisskörden  perfekt  tajmad  till  midsommarhelgen . Under varmare år har säsongen nästan varit över när det är dags för sill och nubbe.

Normalt styr tillgången på potatis även priset, men  Olofsson  vågar inte spå om priset på potatisen till midsommar.

Jordgubbar

Jordgubbar är svensk sommar och för varje svensk odlas 3-4 liter av de röda bären. Men gubbarna behöver sol och det är ingen hemlighet att det har varit en bristvara den senaste tiden.

De första gubbarna som odlats i  växthus  såldes för nästan 900 kronor halvlitern i april. Det är såklart ett extremfall men räkna med att det kan bli dyra bär till midsommar. En halvliter svenska  jordgubbar  kostar exempelvis 59 kronor på webbutiken Mat Hem just nu. 

– De första som odlats i tunnlar och under plast har kommit, men jordgubbar  på friland  vet jag inte än, säger Mats Rudqvist, ordförande för  Odlarlaget  från Påarp.

Men även om gubbarna blir färre, dyrare och mindre kan det kompenseras i smak, menar han.

– Det sägs att de ska bli ännu sötare när de växer långsamt.

Om du hittar svenska  jordgubbar  som är misstänkt billiga finns det en stor risk att de inte alls är svenska. Jordbruksverket har vid stickprover där vattnet i gubbarna analyserats och kommit fram till att många bär som märkts som svenska i själva verket kommer från andra länder i Europa, enligt TT.

Sparris

Sparrisen har också försenats av det kyliga vädret, men eftersom säsongen i södra Sverige börjar redan tidigt i maj finns det god tillgång på primörerna. 

– Det var segt att komma igång men sen har det rullat på. Vi har i alla fall inte haft någon frost, säger Stefan Hagenkötter på Skånesparris, som odlar ekologisk sparris på Österlen. 

De tar 45 kronor för en bunt sparris i år, vilket varken är högre eller lägre än andra år.

– Det är många som tycker det är dyrt och vill snacka om priset, men då får de gå någon annanstans. Man måste tänka på hur mycket arbete som ligger bakom, säger Stefan Hagenkötter.

Tomater

Även tomaterna, som nästan uteslutande drivs upp i  växthus , har fått en senare säsong. Här är det inte bara våren utan även vintern som påverkar. Januari och februari var mörka, vilket inte gav plantorna den skjuts de behöver i växthuset. Men nu är skörden i full gång och snart kan du njuta av svenska tomater i salladen.

– Svenska tomater finns det gott om på marknaden så vi ska bara få ut dem till grossister och vidare ut till butik. Det är Normal tillgång även om det var lite senare start, säger Mats Rudqvist.

Gurka

Gurka växer också i  växthus  och har även den drabbats av vintermörkret. Nu finns det svensk gurka, men den har blivit ett par veckor försenad.

– Tyvärr innebär det inte att säsongen blir längre i andra änden eftersom ljuset avtar lika fort till hösten, men får vi en fin höst kan vi njuta av svenska grönsaker längre, säger Mats Rudqvist.

Det är inga fantasipriser på gurka som väntar. En svensk gurka kostar exempelvis strax under 12 kronor på Coops webbshop.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset