Norrköpings Sebastian Andersson jublar efter sitt 2–0-mål, här tillsammans med David Moberg Karlsson (till höger) och Linus Wahlqvist (t v), mot Jönköpings Södra.
Norrköpings Sebastian Andersson jublar efter sitt 2–0-mål, här tillsammans med David Moberg Karlsson (till höger) och Linus Wahlqvist (t v), mot Jönköpings Södra.

Mästarlaget köptes sönder av proffsklubbar på kontinenten. Men IFK Norrköping klarade att hitta ersättarna.Det kan bära hela vägen till ett nytt SM-guld om det fortsätter i stil med uppvisningen mot Jönköpings Södra.Högexplosiv anfallsfotboll gav 5–1 (5–0).

Emir Kujovic och Arnor Traustason försvann efter vårsäsongen och nyligen lämnade Christoffer Nyman för Eintracht Braunschweig i andra bundesligan. Vips så var den offensivt mest effektiva trion – tre landslagsspelare – från förra årets guldlag borta.

Märks det?

Inte det minsta.

Namnen som hyllas i Norrköping just nu, när de regerande mästarna toppar tabellen med en match mer spelad än Malmö FF: Kalle Holmberg från Örebro SK, David Moberg Karlsson, närmast från Nordsjälland, och Sebastian Andersson, i våras hämtad från Djurgården.

Guldlaget borta

– Laget som vann SM-guldet förra året finns inte längre. Idag är IFK Norrköping ett nytt lag, med många nya spelare som har varit ambitiösa och duktiga på att ta sig in i laget. Vi har en väldigt tillåtande och välkomnande miljö som gör att det är lätt att ta sig in i laget, säger Norrköpings manager Jens Gustafsson.

TT: Kan du konkretisera vad du menar med en "välkomnande miljö"?

– Miljön är vi ledare ansvariga för. Det bästa är väl att säga att vi inser att alla är olika och respekterar det. Vi har ett tydligt sätt kring hur vi förhåller oss till varandra utanför planen. Det gör att det, troligen, blir lättare att känna sig hemma i den nya miljön.

Stående ovationer

På planen också, uppenbarligen.

Med några minuter kvar av den första halvleken ställde sig publiken (10 705) upp på Östgötaporten och applåderade. Det var som på ett väckelsemöte för de redan frälsta. Men så bjöd IFK Norrköping på en sällan skådad propagandafotboll, emellanåt underlag för instruktionsfilmer om för hur offensiv fotboll ska spelas.

Den var inte bara vacker, den var förödande effektiv också.

Godbitarna:

+ 1–0 (12:e minuten). Holmberg spelade fram Moberg Karlsson som vände inåt och placerade bollen i bortre hörnet.

+ 2–0 (15:e). Andersson tog ned vänsterinlägg från Moberg Karlsson på högerlåret och tryckte in bollen med vänsterfoten.

+ 3–0 (28:e). Blixtsnabbt omställningsmål. Nicklas Bärkroth drev upp i sprinterfart, släppte till Andersson på kanten, fick tillbaka bollen vid kortlinjen och passade snett inåt bakåt till Holmberg.

+ 4–0 (32:a). Andersson kom löpande i djupled, passningen från Moberg Karlsson var perfekt och Andersson rundade Damir Mehic.

+ 5–0 (37:e). Holmberg fick öppet mål framspelad av Andersson.

Fem mål på 26 minuter

Fem mål på 26 minuter var inget annat än ett tydligt budskap till alla, inte minst till Malmö FF och AIK, att IFK Norrköping har vad som krävs för att försvara SM-guldet – trots ett nästan nytt lag. Gustafsson har på kort tid framgångsrikt byggt vidare på den grund Janne Andersson lade.

– Vi är ödmjuka och inser att alla matcher inte ser ut så här. Vi jobbar fortsatt nästa vecka med den utveckling vi behöver. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger Gustafsson.

Daryl Smylie reducerade i slutet för Jönköping.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset