Hundratals flygbombningar har genomförts i Aleppo sedan förra veckan och ett stort antal civila har dödats i striderna, som är bland de intensivaste sedan inbördeskriget bröt ut 2011.
Hundratals flygbombningar har genomförts i Aleppo sedan förra veckan och ett stort antal civila har dödats i striderna, som är bland de intensivaste sedan inbördeskriget bröt ut 2011.

Bomberna fortsätter att regna över rebellkontrollerade östra Aleppo. Läkare utan gränser (MSF) vädjar till regimen och Ryssland att stoppa "blodbadet" i staden. Men Moskva slår ifrån sig kritiken.

Den syriska regimen gjorde med hjälp av ryskt flygunderstöd nya framryckningar i och kring Aleppo under fredagen. Bland annat återtog man ett före detta palestinskt flyktingläger och ett sjukhus norr om staden, uppger Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), enligt AFP.

Samtidigt rasade intensiva strider i centrala Aleppo, längs den frontlinje som klyver staden mellan de regimkontrollerade västra delarna och det rebellhållna öst.

Damaskus upptrappade försök att återta hela den delade staden har fått FN att varna för en humanitär katastrof.

"Urskillningslöst"

Och i ett kraftfullt uttalande på fredagen uppmanade Läkare utan gränser (MSF) den syriska regimen och Ryssland att "stoppa det urskillningslösa bombandet". MSF beskriver en extrem situation för det lilla antal sjukvårdsarbetare som finns kvar i staden, och som kämpar under ständigt hot om att deras vårdinrättningar ska slås ut i attacker.

"Patienter måste vänta på att andra ska dö för att de ska kunna bli flyttade till en ledig intensivvårdssäng. Vi har bara tre operationssalar och bara i går (på torsdagen) var vi tvungna att göra över 20 större magoperationer", säger Abu Waseem, läkare vid ett av de MSF-stödda sjukhusen, enligt pressmeddelandet.

Samtidigt kommer nya oerhört starka bilder från vad som uppges vara en räddningsaktion i staden Idlib. Videoklippet, som publicerats på sociala medier, visar ett blodigt men levande spädbarn i famnen på en frivilligarbetare från organisationen Vita hjälmarna. I ambulansen på väg till sjukhuset kan mannen inte hålla tillbaka sina känslor och brister ut i gråt.

Kräver bevis

Den syrisk-ryska bomboffensiven har fördömts i hårda ordalag av flera världsledare och USA har hotat med att ställa in Syriensamtalen med Ryssland.

Men den ryske utrikesministern Sergej Lavrov slår, i en intervju med den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti, ifrån sig kritiken och "kräver bevis" av dem som hävdar att Moskva attackerar civila. Lavrov anser att överenskommelsen med USA om vapenvila i Syrien fortfarande gäller och säger, enligt Reuters, att han under fredagen ska diskutera med sin amerikanska kollega John Kerry om hur "moderat syrisk opposition" ska separeras från den jihadistiska rörelsen Jabhat Fatah al-Sham.

På fredagen meddelade också FN-chefen Ban Ki-Moon att han tillsätter en särskild undersökningskommission som ska utreda vad som hände när en hjälpkonvoj utsattes för en dödlig attack på väg mot Aleppo tidigare denna månad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset